Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Úgy lenne korrekt, ha az EU-val elfeleznénk a határvédelem költségét

2021. november 23., kedd 15:52 | aznap frissítve

A miniszterelnök szerint soha nem volt még az Európai Unió ilyen migrációs nyomás alatt. Lengyelország kezdeményezésére Budapesten tárgyaltak kedden a V4-es országok kormányfői.

Soha nem volt még az Európai Unió ilyen migrációs nyomás alatt, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, ami óriási kihívás az egész Európai Unió számára – jelentette ki a magyar miniszterelnök kedden.

Orbán Viktor a V4-es országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – vezetőivel tett sajtónyilatkozatában elmondta: a lengyel miniszterelnök egy-két nappal ezelőtti baltikumi útja után eljött Budapestre, és tájékoztatta a V4-et a lengyel határon kialakult helyzetről.

Azt MTI beszámolója szerint Orbán Viktor kifejtette: három irányból éri nyomás az uniót: délről, a szubszaharai térségből a feláramlás folyamatos, „a tengeren keresztül az NGO-hajók folyamatosan szállítják a migránsokat az európai partokhoz”, a nyugat-balkáni útvonal pedig megint tele van – mutatott rá.

A miniszterelnök kiemelte: köszönetet kell mondani Andrej Babiš cseh miniszterelnöknek és „a cseh barátainknak”, amiért határőröket küldtek a magyar határra. Több mint négyezer illegális határátlépőt a cseh határőrök tartóztattak fel Magyarország déli határainál.

A balkáni útvonalon, amelyen idén eddig százezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, jönni fognak az Afganisztánt elhagyók is. Naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, és az Európai Uniónak azzal kell számolnia, hogy a nyomás nőni fog a balkáni útvonalon – közölte Orbán Viktor.

Azt is mondta, hogy itt van a harmadik irány is,

az újabb támadás, amelyet a lengyelek szenvednek el, a lengyel barátaink állnak támadás alatt a keleti irányú migráció miatt.

Orbán Viktor úgy véli, Brüsszel elhibázott politikát folytat, és „gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást”, csak a határ fizikai megvédésére nem ad pénzt, ellenben támogatja az NGO-kat, integrációs programokat hirdet.

Hangsúlyozta: a magyar álláspont továbbra is az, hogy az Európai Uniónak ki kell fizetnie az európai határvédelem költségeit. Az nem lehet, hogy kizárólag azok az országok viseljék ennek a pénzügyi terhét, amelyeket „a földrajz meg a történelem az Európai Unió külső határára rendelt” – jelentette ki.

A miniszterelnök azt is mondta, Magyarország mindig is tisztességes megállapodást ajánlott az uniónak:

úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk, a költségek felét álljuk mi, magyarok, de a másik felét adják ide Brüsszelből, tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük.

Közölte: a V4-es országok azt javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt módon köze van az Európai Unió külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz. A találkozón teljes szolidaritásukról és támogatásukról biztosították Lengyelországot – zárta szavait Orbán Viktor.

Új politikai krízis zajlik

A visegrádi országok kormányfői szolidaritásukról biztosították Lengyelországot a keleti határán kialakult migrációs helyzet miatt – számolt be az MTI.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a migrációs krízis kevés a helyzet leírására, szerinte új politikai krízis zajlik, amelyben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök embereket használ fel a maffiával és embercsempészekkel együttműködve arra, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök kiemelte, hogy 2015-ben még mindenki kritikával illette Magyarországot, amikor elsőként épített kerítést határa védelme érdekében. Jelenleg azonban már több kormányfő is felveti, hogy az uniónak támogatnia kellene a határok fizikai védelmét – fogalmazott.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök kijelentette: az Európai Unió a mi életterünk, ezért feladat integritásának, területi egységének, tagállamainak védelme.

Kihívások vs. büntetések

A V4-es találkozót megelőzően a lengyel kormányszóvivő közölte: Mateusz Morawiecki a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt kezdeményezte a V4-kormányfői találkozót.

Ahogy azt már megírtuk, a lengyel miniszterelnök vasárnap a balti országokban a Lengyelország és a három balti állam keleti határán kialakult helyzetről tárgyalt. Az elmúlt hetekben komoly feszültségek forrásává vált a lengyel–belarusz határon kirobbant migránsválság.

Mateusz Morawiecki a Wpolityce.pl hírportálon hétfőn megjelent interjúban arról beszélt, szerinte az Európát keletről fenyegető válságnak a fonalai „mind Moszkvába vezetnek”. Azt is kijelentette: eljött az ideje, „hogy az EU-ban végül felülkerekedjen a józan ész”.

A lengyel kormányfő szerint országa egy „komoly, jogállamiságot betartó, hatékony és a kötelességvállalásait teljesítő állam”, és aligha van most szükség olyan, egyébként jogállamisággal összefüggő ügyekre, mint az uniós alapszerződés 7-es cikkelye körüli vita.

Orbán Viktor az Ursula von der Leyennek hétfőn küldött levelében azt kérte, hogy az Európai Bizottság függesszen fel minden olyan kötelezettségszegési eljárást, amely aláássa a tagállamok területi és nemzeti integritása, valamint polgárai biztonságának védelmét célzó intézkedéseit. A miniszterelnök szerint a tagállamokat nem lehet felelősségre vonni vagy büntetni azért, mert működőképes megoldásokat alkalmaznak a fenyegető kihívásokra.

A miniszterelnök november elején már levelet írt Ursula von der Leyennek, és kifejtette: új migrációs válság bontakozik ki az Európai Unió kapui előtt, Magyarország megvédte a déli külső határszakaszokat, most azonban ideje, hogy az Európai Unió méltányos hozzájárulást vállaljon a határvédelem költségeiből.

(Borítókép: Orbán Viktor a visegrádi országok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. november 23-án. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok