Index Vakbarát Hírportál

Jelen: ötmilliárd forintnyi PCR-teszt megy a kukába

2021. november 24., szerda 13:28

A Jelen online kiadása szerdán arról írt saját információkra hivatkozva, hogy az Országos Kórház Főigazgatóság (OKFŐ) mintegy ötmilliárd forint értékű PCR-teszt megsemmisítését rendelte el, a munkát pedig a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi. Maga a megsemmisítés a lap szerint 206 millió forintot emészt fel.

Tavaly komoly mennyiségű PCR-tesztet szerzett be a magyar kormány a Külügyminisztériumon keresztül. A Jelen összesítése alapján most ezeket a típusokat kell kidobni:

A koronavírus harmadik hulláma Magyarországon március 26-tól kezdett alábbhagyni, innentől erőteljesen csökkent a Covid-fertőzöttek száma.

A Jelen megkérdezte az OKFŐ-t, hogy milyen, a Covid–19 járvánnyal összefüggésben beszerzett eszközöket selejteznek le, hány darab eszközről van szó, illetve hány forintba kerültek ezek az eszközök.

A közérdekű adatigénylés határidejének lejártát megelőző napon elutasították az adatkérést, mert az indoklás szerint az Állami Egészségügyi Tartalék mennyiségére és összegére vonatkozó stratégiai adatok megismerése veszélyeztetné az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását.

A magyarázat szerint tehát veszélyt jelentene az ÁET feladatának külső befolyástól mentes ellátására, ha a Jelennek megválaszolnák, milyen eszközöket kellett megsemmisíteniük, és ezek mennyi közpénzt emésztettek fel.

A témában releváns összes kérdést feltettük mi is az OKFŐ-nek, illetve a Septox Kft.-nek is, hátha mi kapunk érdemi válaszokat. Amint megjönnek, új cikket írunk.

Magyarországon nincs jelenleg ingyenes PCR-tesztelés, 14-19 ezer forintért lehet megvásárolni őket. Tavaly óta, ha a háziorvos elrendeli, a statikus mintavételi pontokon ingyenesen lehet PCR-tesztet végezni, vagy ugyanígy a háziorvos kérésére a kiérkező mentőnek kell elvégeznie.

Frissítés: kora délután válaszolt érdeklődésünkre a Septox nevű cég, mely a megsemmisítést végezte. A vállalat ügyvezetője azt írta, valóban kaptak ilyen megbízást, és el is végezték. Azt nem tudta megmondani, lejártak-e a tesztek, mert leplombált autó szállította őket. Ugyanígy a megsemmisített tesztek számát sem tudta megadni, mert csak az össztömeget nézték, ám állítja, a megsemmisítés költsége nagyságrendekkel kevesebb volt, mint amit a Jelen cikke említett. Viszont az összeget elmondása szerint csak az OKFŐ adhatja meg (ahogy korábban írtuk, erről is küldtünk kérdést az OKFŐ-nek). 

Frissítés 2: nem sokkal 15 óra után reagált az OKFŐ is. Portálunkhoz eljuttatott közleményükben azt írják, „álhírek terjednek a baloldali portálokon. Nem 200 millióért, hanem 239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően. A beszerzett PCR-tesztek a kórházak számára folyamatosan rendelhetők a koronavírus-járvány kezdete óta. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a rövid idő alatt eredményt adó, így a járvány hatékonyabb kezelését biztosító gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét. Az egészségügyben mindig a betegbiztonság a legfontosabb szempont, éppen ezért a betegellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú.” Arra nem válaszoltak, hogy valóban 5 milliárd forintnyi mennyiséget semmisítettek-e meg, és hogy mennyibe kerültek eredetileg a PCR-tesztek.

Rovatok