Index Vakbarát Hírportál

Sok a fertőzött oktató, több hazai egyetemen is bevezették az online oktatást

2021. november 27., szombat 13:25

Egyes intézményekben az oltást is kötelezővé tették, emiatt az oltatlan pedagógusok egy része januártól új állást keres.

Bár a Magyar Rektori Konferencia elnöksége november közepén még – maszkviselés és távolságtartás mellett – a jelenléti oktatás folytatását javasolta a felsőoktatási intézményeknek, a napi esetszámok jelentős emelkedése miatt több helyen szigorítottak, és már a hibrid oktatást is bevezették.

Így döntöttek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és az ELTE egyes karain is, ahol az előadásokat, sőt a vizsgákat is online tartják meg. Van azonban olyan intézmény is, amely még ennél is szigorúbb intézkedéseket vezetett be, a Budapesti Metropolitan Egyetemen például teljesen átálltak a digitális oktatásra, ami azt jelenti, hogy minden órát online tartanak meg.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke az Infostartnak arról beszélt, hogy számos egyetemen azért szigorítottak, mert az oktatók közül sokan megfertőződtek.

Mi úgy tudjuk, hogy a legtöbb helyen inkább az oktatói gárda az, amelynél a vírus jobban megjelent, és vannak olyan tanszékek, ahol akár akkora mértékben kiestek oktatók, hogy emiatt most célszerűnek látták átállni az online oktatásra.

Noha az átoltottság a legtöbb helyen magas, Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára korábbi közlése szerint a hallgatóknál 85, az oktatóknál 90 százalékos, több intézmény is kötelezővé tette az oltást dolgozóinak, köztük például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Mint arról korábban beszámoltunk, hamarosan komoly változások jöhetnek, az oltatlan oktatók különböző Facebook-hirdetésekben ugyanis olyan intézményt keresnek, ahol az oltást nem várják el.

Rovatok