Index Vakbarát Hírportál

Erzsébetváros kidobná apró szükséglakásából az oltópont munkatársát

2021. november 28., vasárnap 11:30 | két éve frissítve

Bérleti díj tartozása miatt nyáron a erzsébetvárosi önkormányzat felmondta egy férfi 19 négyzetméteres, komfort nélküli szükséglakásának bérleti jogát.

Az oltóponton dolgozó férfi erről azonban nem értesült, mert sem a fizetési felszólítást, sem a felmondást nem kapta meg. András az Utcajogász Egyesület munkatársaitól kért segítséget, miután a bíróság a kilakoltatásáról tájékoztatta.

András Erzsébetváros önkormányzatának vagyongazdálkodási irodáját és a területért felelős Szücs Balázs alpolgármestert is megkereste, hogy közösen alakítsák ki az adósságkezelés folyamatát, ám nem csak ő, de a segítségére siető civil szervezet is „visszapattant” az illetékesekről.

A hivatalos megkeresések ellenére az önkormányzattal sehogy nem lehetett felvenni a kapcsolatot egy ember lakásvesztésének megelőzése érdekében, ugyanis senki nem érzi illetékesnek magát a kérdésben

– jelezte az Utcajogász Egyesület, amely a perben Andrást képviselve egyezséget ajánlott a helyhatóságnak.

A szervezet egyébként már nyáron felhívta Niedermüller Péter polgármester figyelmét, hogy az általa vezetett önkormányzatnál hol vannak azok a szabályozási pontok, amelyek a bérlőkre nézve egyértelműen hátrányosak. A fenti konkrét esetben ilyen problémaként azonosították az illetékességi hatáskör szabályozatlanságát.

Az Utcajogász azt szeretné elérni, hogy az önkormányzat minden olyan esetben gyorsan intézkedjen, ahol az ügyfelét, bérlőjét az utcára kerülés veszélye fenyegeti. A civil szervezet önkéntes ügyvédei ennek kikényszerítésére készek akár az Alkotmánybíróságig is elvinni András ügyét.

Amint arról korábban írtunk, tavasszal a VII. kerületi önkormányzat a Menhely alapítvány és a Dózsa György úti társasház lakóinak támogatása ellenére sem járult hozzá, hogy az épületben egy hasonló állapotú önkormányzati szükséglakást a lakóközösség (kedvezményes áron) megvásároljon egy hajléktalansággal fenyegetett fiatalembernek.

Az önkormányzat kedden reagált a leírtakra. Levelükben jelezték, hogy az oltóponton dolgozó férfi nem egészségügyi alkalmazott, hanem biztonsági őrként dolgozik. Már 2014-ben 14 havi lakbérrel tartozott, ekkor kötött először részletfizetési megállapodást az igantlankezelővel. Határozott idejű bérleti szerződése 2022. január 31-én lejár, jelenleg már 37 havi, összesen 292 ezer forintos hátralékot halmozott fel.  Az önkormányzat felmondta a bérleti szerződést, és a lakás kiürítésével kapcsolatban pert indított, ez azonban a felek egyező akarata szerint jelenleg szünetel.

Niedermüller Péter polgármester az Utcajogász Egyesületnek küldött levelében azt közölte,

a szünetelő perben most van idő az egyezség részleteiről tárgyalni és a hátralék megfizetésének módjáról megállapodni.

Amennyiben ez megtörténik, a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság dönthet a lakáshasználat rendezése ügyében.

Rovatok