Index Vakbarát Hírportál

Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között

2021. november 29., hétfő 06:11

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, melynek első menetrend szerinti szerelvénye hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról – adta hírül az MTI. 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságírók előtt úgy fogalmazott: a tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, egyúttal olyan közlekedési eszköz, melynek segítségével az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva juthatnak el egy másik város központjába. 

A következő ilyen vasútvillamost két hasonló helyzetű város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A miniszter a fejlesztéssel kapcsolatban megjegyezte: 

a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, mivel a határ két oldalán lévő magyarokat kötné össze. 

Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a közlekedési beruházás kormánybiztosa úgy látja: a hódmezővásárhelyiek, a szegediek és az ország minden lakosa számára történelmi pillanat a vasútvillamos elindulása. 

A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen az egyik legjobb hely Közép-Európában, jó legyen vidéken élni – jelentette ki a politikus, azt is hozzátéve, hogy a két város központja 35 perc távolságra kerül egymástól a tram-trainnek köszönhetően.

(Borítókép: Ujvári Sándor / MTI)

Rovatok