Index Vakbarát Hírportál

Pénzbüntetést kapott a rendőr, aki elsütötte a fegyverét a kapitányságon

2021. december 1., szerda 14:48

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa 520 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki arra a rendőrre, aki szolgálati lőfegyverével vétlen lövést adott le a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság egyik irodájában, emellett két évre eltiltotta a lőfegyver használatától. Az ítélet nem jogerős.

Az eset 2020. szeptember 16-án történt, amikor a rendőr bűnügyi technikusi szolgálatot teljesített. A férfi kávézni ment az egyik irodába, ahol az egyik kolléganője érdeklődésére elővette a fegyverét, hogy megmutassa neki. Az erre a célra kijelölt töltő-ürítő helyiség helyett az irodában vette ki a tárat, ellenőrizte a töltetlenségét, majd átadta a fegyvert a kolléganőnek.

A maroklőfegyver szánját a nő a vádlott kérésére hátra húzta, és mivel a fegyver nem volt kibiztosítva, az elsütőbillentyűt nem tudta működtetni. A nő úgynevezett feszített állapotban adta vissza a fegyvert a gazdájának, aki a töltött tárat visszahelyezte, majd a fegyvert a tokba tette.

Később jutott eszébe, hogy 

amikor elővette a fegyvert, a szánt hátra húzva csőre töltette, és elsütötte, a lövedékmag pedig egy irodában ülő másik nő mellett 150 centiméterre haladt el.

Az ügyészség 2021 októberében emelt vádat a férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

A férfi a tényállást nem vitatta, ám azt vallotta, hogy előtte egy kábítószer-ültetvény helyszínén dolgozott, amit a rendőrség felszámolt, és a kannabisz növények megzavarhatták a tudatát. A bíróság nem fogadta el a védekezést.

(MTI)

Rovatok