Index Vakbarát Hírportál

Polt Péter megválaszolta Hadházy Ákosnak, miért nem válaszolhat

2021. december 2., csütörtök 12:05

Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésben háborodott fel azon, hogy a legfőbb ügyész, ahogy írja, „kerek perec megtagadja a választ egy országgyűlési képviselőnek”. A független országgyűlési képviselő azt tudakolta Polt Pétertől, hogy tényleg folyik-e büntetőeljárás a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) valamelyik vezetője ellen, ő ugyanis úgy tudja, zajlik ilyen eljárás.

Annyit biztosan lehet tudni, hogy Schadl György elnök saját végrehajtói paraxisában jelenleg nem működik, a felesége helyettesíti. Állítólag a repülőtéren vették őrizetbe, mikor épp Dubaiba indult volna.

Egy korábbi posztjában a politikus a Blikket idézi. A lap újságírója saját informátorára hivatkozva arról írt november 12-én, hogy a repülőtérről vitte el a rendőrség a Dubajba tartó végrehajtói kari vezetőt, valamint a szintén végrehajtóként dolgozó feleségét. A lap szerint a férfit később letartóztatták, feleségét bűnügyi felügyelet alatt tartják.

Polt Péter az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül reagált Hadházy Ákos felvetésére az elmaradt érdemi válaszadásról:

A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 109. § (1) bekezdés d) és e) pontja, valamint a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény 5. § (2) bekezdés b) és c) pontja jogosítja fel és egyben kötelezi a legfőbb ügyészt – alapvetően a büntetőeljárás sikere érdekében – korlátozott válaszadásra, illetve a válasz megtagadására.

E jogszabályi rendelkezésekkel érintett ügyekben a gyakorlat korábban is azonos volt.

A képviselők – és más vonatkozásban a közvélemény – szélesebb vagy teljes körű tájékoztatása a jogszabályi akadályok elmúltával történik meg.

Rovatok