Index Vakbarát Hírportál

Pár nap, és kiderül, mikor jár le a védettségi igazolvány

2021. december 2., csütörtök 16:35

Meghosszabbított oltási akcióhét, harmadik oltáshoz kötött védettségi igazolvány, gyerekek oltása – többek között ezekről is szó volt a csütörtöki Kormányinfón.

A szerdai, alapvetően járványügyekkel foglalkozó kormányülés után tartott Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ami az újságírói kérdéseknek is terepet adó sajtótájékoztatón érdemi újdonságként kiderült, az az, hogy

Gulyás Gergely a Kormányinfón arra is kitért, hogy felkérték az operatív törzset, hogy dolgozzák ki a rendszert, amelyben oltási akciónapokat szervezhetnek.

A kormány kérésére az operatív törzs már azt is vizsgálja, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz kötődjön, ám erről csak később, a napokban várható bejelentés.

Amennyiben a védettségi igazolványok érvényességét valóban a harmadik oltáshoz kötik, Gulyás Gergely szerint időt kell hagyni a felvételére, így ha tippelni kell, januárt mondana az új szabályozás kezdetének.

Új védettségi igazolványok ugyanakkor nem lesznek, a meglévő kártyáról továbbra is le lehet olvasni, hogy birtokosát milyen oltóanyaggal és hányszor oltották be, azaz a kártya érvényességének ellenőrzése elvileg továbbra sem jelent nehézséget. 

Az 5–11 évesek oltásával kapcsolatban Gulyás Gergely ismertette, kétmillió Pfizer-vakcina érkezik december 13. után a korosztály számára, így hamarosan el is kezdődhet a gyerekek oltása. Néhány napon belül kiderül, pontosan mikortól oltják az 5–11 éveseket, az operatív törzs jelenleg is dolgozik a gyerekek oltási protokollján.

Itthon egyelőre nem látják az omikron-variánst

Magyarországon egyelőre nem jelent meg az omikron-variáns – jelentette ki Gulyás Gergely, aki hozzátette, hogy a többségi szakmai vélemény az, hogy a járvány vagy épp most tetőzik vagy már tetőzött, innentől várhatóan már lefelé fog menni a megbetegedések száma.

Ami egyelőre továbbra sincs napirenden:

A Szputnyik-vakcina elfogyott

Magyarországon minden koronavírus elleni oltóanyag nagy számban áll rendelkezésre a Szputnyik vakcina kivételével, amelyik elfogyott. Így mindenkit be tudnak oltani igény szerint második és harmadik oltóanyaggal – emelte ki Gulyás Gergely.

Közel tízmillió oltóanyag áll itthon rendelkezésre, ebből:

A rezsicsökkentés ára

Gulyás Gergely a Kormányinfón az Index kérdésére elárulta, hogy valószínűleg szükség lesz a távhőszektor kiegészítő támogatására, döntés még nincs róla, de tízmilliárd forintos nagyságrendről van szó. Az önkormányzatok egyetemes szolgáltatói körbe lépése egyébként 8,5 milliárd, a kis- és középvállalkozásoké harminc-ötvenmilliárd forintba kerülhet.

Az egyetemes szolgáltatásba jelentkező önkormányzatoknak automatikusan jár a rezsicsökkentés, ilyenkor 31 forint az ár, ez vonatkozik a kis- és középvállalkozásokra is.

A miniszter azt is elmondta, hogy az iparűzési adó csökkentése miatt az ideihez hasonló módon jövőre is kompenzálják az önkormányzatokat, de hozzátette: a költségvetés szempontjából ez rossz üzlet, viszont nem akarták kinyitni azt a vitát, hogy az államnak van-e ilyen kötelezettsége.

Vannak reménykeltő gondolatok a főtanácsnoki indítványban

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem áll ellentétben az Európai Unió jogrendjével, hogy jogállamisági feltételek teljesítéséhez kössék a tagországoknak járó támogatások kifizetését – derül ki abból a főtanácsnoki indítványból, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra az Európai Unió Bíróságán.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy meg kell várni az ítéletet, bár a főtanácsnoki indítvány sokszor közel áll a döntéshez. A miniszter leszögezte, hogy általános, jogállamisággal összefüggő vádak nem vezethetnek szankció érvényesítéséhez, az viszont igen, ha az uniós pénzügyi támogatás és a jogállamisági ügy között szoros összefüggés van.

A tárcavezető közölte, a magyar kormány nincs az ellen, hogy a pénzeket elosztó rendszert szigorú ellenőrzés alá vegyék, és úgy látja, hogy a főtanácsnoki indítványban vannak reménykeltő gondolatok.

Gulyás Gergely az uniós helyreállítási forrásokra vonatkozó kérdésre elmondta: a magyar tervek április előtti elfogadása attól függ, hogy az Európai Bizottság be kíván-e avatkozni a magyar választásokba. Hangsúlyozta, hogy magyar részről nincs akadálya a megállapodásnak, és a gyermekvédelmi törvény elfogadásáig a bizottság részéről sem volt, ebből azt a következtetést vonta le, hogy politikai okai vannak a megegyezés elmaradásának, ezért csak a bizottság tud választ adni arra, mikor lehet aláírni. A miniszter rögzítette, hogy a programokat így is elindítják és előfinanszírozzák.

Az Index Kormányinfóról szóló percről percre tudósítását itt olvashatja.

(Borítókép: Védettségi igazolvány. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok