Index Vakbarát Hírportál

Újabb segítőközpont nyílt a bűncselekmények áldozatai számára

2021. december 3., péntek 16:51

Újabb segítőintézménnyel gazdagodott az ország, pénteken Magyarország kilencedik Áldozatsegítő Központját adták Nyíregyházán.

Az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére létrehozott központok célja, hogy megadják a bűncselekmények áldozatai számára mindazt a segítséget, amelyre szükségük van – írta Varga Judit hivatalos közösségi oldalán.

Az igazságügyi miniszter bejegyzésében hozzátette, az államnak kiemelt feladata a bűnözés által okozott anyagi, erkölcsi, lelki károk csökkentése, enyhítése és lehetőségekhez mérten felszámolása.

Varga Judit arra is emlékeztetett, hogy november 1-jétől annak érdekében, hogy minél szélesebb áldozati kör számára legyen elérhető az azonnali segítségnyújtás lehetősége, már nemcsak a személy elleni erőszakos bűncselekmények, például családon belüli erőszak, bántalmazás esetén van azonnali segítség, hanem az alábbi ügyekben is érdemes felkeresni az áldozatsegítő központokat: 

Mindeközben az áldozatsegítő kapacitások folyamatosan bővülnek. Az első központ 2017 júniusában nyílt meg Budapesten, ezt követte 2018 márciusában a szombathelyi és a miskolci, majd 2020-ban Pécsett, Szegeden és Kecskeméten, 2021-ben Veszprémben, most pedig Szolnokon is elindult a helyi Áldozatsegítő Központ, valamint Salgótarjánban Áldozatsegítő Pont létesült. 

A cél az, hogy 2025-ig minden megyeszékhely rendelkezzen Áldozatsegítő Központtal.

Az Index a közelmúltban látogatott el az elsők között megalapított szombathelyi Áldozatsegítő Központba, és készített riportot az ott zajló munkáról. Ezen belül is azt a konkrét példát jártuk körül, hogy egy ilyen intézmény egész pontosan hogyan tudja segíteni a családon belüli erőszak áldozatait. 

Ha baj van

 Az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal 2011 óta a 06 (80) 225-225-ös telefonszámon tájékoztatást ad az ügyfeleknek a különböző áldozatsegítő szolgáltatásokról.

Szintén a bántalmazottak segélyvonala az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) országosan, a nap 24 órájában bármikor ingyen hívható telefonszáma: 06 (80) 20-55-20.

Ha kiabálást, veszekedést hallunk, vagy valakit például monoklival látunk a környezetünkben, nem lehetünk közönyösek! Főleg ha kiskorú is érintett, akár anonim módon is értesíthetjük a 112-t, a rendőrséget vagy a telefontanút.

Emellett a megyei kormányhivatalokon belül ugyanúgy működnek a területi áldozatsegítő szolgálatok, itt szintén áldozatsegítő munkatársak állnak az áldozatok rendelkezésére.

Rovatok