Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra

2021. december 3., péntek 18:33

Megérkezett az utolsó H145M típusú könnyű, többcélú helikopter pénteken Németországból, az Airbus donauwörthi bázisáról az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, ezzel teljessé vált a húsz gépből álló flotta.

A H145M típusú helikopter kötelékben érkezett egy Mi–17-es és egy Mi–24-es helikopterrel, majd az Airbus-gépet vízágyúval köszöntötték Szolnokon, ahol a helikopterbázis állományának egy része fogadta.

Ezzel fontos szakasza zárult le a hazai modern katonai forgó szárnyas képesség fejlesztésének. A haderőfejlesztési program él, létezik és folytatódik

– mondta Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség (MH) parancsnoka a gép leszállása után, hozzátéve, hogy végre a pilótáink tudnak repülni évente annyi órát, hogy az nemcsak a képességeik szinten tartásához, hanem a folyamatos fejlődéshez is elég.

Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, aki az utolsó H145M típusú helikoptert Szolnokra vezette, elmondta, hogy a H145M helikopter képes különleges műveleti, kutató-mentő, felderítő feladatokat végezni, és szállításra is alkalmas.

Az altábornagy szerint a géptípus, amelyet kaptak, a maga nemében a legkorszerűbben van felszerelve, sőt vannak további ötletek a gyártóval közösen, hogyan lehet még fejleszteni.

Ruszin-Szendi Romulusz úgy véli, Magyarország, a Magyar Honvédség meghatározó haderőt lesz képes felmutatni rövid távon ebben a térségben, hogy békét, biztonságot biztosítson a magyar embereknek, egyúttal már készülni kell a következő géptípusra, amely 2023-tól érkezik, és amíg lehet, használják az Mi–17-es és Mi–24-es géptípust is. A H225 típusú helikopterek, összesen 16 gép, 2023-tól 2025-ig érkeznek Magyarországra.

(MTI)

Rovatok