Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: A Mocsárosdűlőt megvédtük a beépítéstől

2021. december 3., péntek 14:12

A fővárosi vagyonkezelő vezetője egy pénteken reggel nyilvánosságra került hangfelvételen jól kivehetően a Mocsárosdűlő beépítéséről tárgyal. Karácsony Gergely az ügyben a Facebookon reagált, és azzal érvelt, hogy a terület beépíthetőségét 70 százalékkal csökkentették. A tervezett grandiózus fejlesztés ugyanakkor éppen a fennmaradó 30 százalékon valósulna meg.

A Mocsárosdűlőt nem beépítjük, hanem megvédtük a beépítéstől

írta a Facebookon Karácsony Gergely arra a pénteken reggel nyilvánosságra hozott hangfelvételre reagálva, amelyen azt hallani, hogy Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője a területre szánt ingatlanfejlesztésekről tárgyal.

A főpolgármester úgy fogalmazott:

A Mocsárosdűlő Buda egyik utolsó egybefüggő zöld foltja. Ezt a területet Tarlós vezetése alatt tele akarták építeni, ám mi ezt megakadályoztuk, 70 százalékkal csökkentettük a terület beépíthetőségét, hogy nagy része megmaradhasson természetes állapotában.

Mindez azonban nem cáfolja a felvételen elhangzottakat, ugyanis Karácsony Gergely maga is elismerte, hogy a terület harminc százalékát meghagyták beépíthetőnek, és Barts Balázs éppen az erre a részre szánt fejlesztésekről tárgyalt ügyfeleivel.

A hangfelvételen elhangzó mintegy 340 ezer négyzetméternyi alapterületű 1100 lakásos fejlesztés ugyanis annak a 2020 júliusában kelt, és az Index birtokában lévő ingatlanfejlesztési javaslatnak az „A” forgatókönyve, amely alapján Barts Balázs a felvételen jól kivehetően ismertette az elképzeléseket.

A tervek között pedig még ennél ambiciózusabb elképzelések is szerepeltek. A beruházások második ütemére tervezett „B” változat ugyanis 2600, a „C” verzió pedig 2000 lakásos fejlesztési tervet tartalmaz, ráadásul ezeken felül még jelentős iroda-beruházás is szerepelt a számításokban.

Karácsony Gergely szerint a fővárosi értékesítendő ingatlanok között a Mocsárosdűlő nem szerepel. És nem is fog, mivel jövőbeni hasznosítás irányait a III. kerületi önkormányzat fogja meghatározni. Ez sem cáfolja azonban a sajtóban megjelent információkat, ugyanis a nemrég napvilágra került felvételen azt hallani, hogy Barts Balázs megnyugtatja tárgyalópartnerét afelől, hogy Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere már rá is bólintott az ingatlanfejlesztés tervére. 

(Borítókép: Karácsony Gergely 2021. október 23-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok