Index Vakbarát Hírportál

Zöldterületre is építkezhettek volna a főváros partnerei

2021. december 3., péntek 08:44 | aznap frissítve

A Karácsony Gergely által részben védettnek nyilvánított Mocsárosdűlőre egy több mint 300 ezer négyzetméteres, 1100 lakás építését magába foglaló ingatlanfejlesztést tervezhettek – erről beszélnek azon a péntek reggel nyilvánosságra hozott rejtélyes hangfelvételen, amelyen Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója ismerteti a beruházásra vonatkozó elképzeléseket. A beszélgetésben az is elhangzik, hogy Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere már rá is bólintott az elképzelésre.

Az Anonymus-maszkos alak pénteken közzétett videója ezúttal egy külön bejátszást is tartalmaz abból a kampányfilmből, amelyben Szabó Tímea arról beszélt idén májusban, hogy miért támogatja Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét. A párbeszédes politikus akkor így fogalmazott: „Karácsony Gergely azt is megígérte, hogy zöldül Budapest. Budán, a Mocsárosdűlőn 650 ezer négyzetkilométer zöldterületet nyilvánított védetté, és mondta ki, hogy nem lehet oda semmit építeni. Az elmúlt harminc év legnagyobb zöldítése volt ez.”

„Háromszázezer négyzetmétert lehet rátenni”

A szivárogtató minden bizonnyal azért játszotta be a részletet, mert a legújabb hangfelvételen azt hallani, hogy Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője éppen a Mocsárosdűlő beépítéséről tárgyal. Ez a terület is szerepelt azon a listán, amelyet az Anonymus-maszkos alak korábban ismertetett. A pénteki megvágott hanganyag minden bizonnyal azon a találkozón készült, amelyen – szintén idén májusban – a Városháza eladásáról egyeztetett Barts Balázs egy potenciális vevővel Berki Zsolt és Gansperger Gyula társaságában, és amiért fegyelmit kapott a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója.

Érdemes megjegyezni, hogy az első beszélgetésrészlet nyilvánosságra kerülését követően írt jelentésében Barts Balázs azt írta erről a tárgyalásról, hogy mindössze egy órát tartott, és nem számolt be róla, hogy a Mocsárosdűlő hasznosításáról is szó esett volna.

És a Mocsarasdűlővel most az a mondás, hogy ez a része beépülhet, és egy olyan 300 ezer négyzetmétert lehet rátenni

– hallani Barts hangját a felvétel elején, aki nem sokkal később már azt ecseteli, milyen kiváló adottságokkal rendelkezik a szóban forgó terület:

Itt ilyen fantasztikus minden, tó és egyéb lesz. Ugye ez majdnem akkora, mint a Városliget. És ez a rész iroda, lakó, szolgáltatás és (itt) az állomás. Tehát hogyha kicsi az 55, akkor van egy nagyobb falat. Ez 14 hektár. A beépíthető rész

– mondja a fővárosi vagyonkezelő vezetője.

A Mocsárosdűlő tervezett eladása

A vevő ezután megkérdezi, hogy mennyibe kerülne a telek, mire Barts a következőt válaszolja:

Most árazzuk. Itt nagy valószínűséggel én azt fogom képviselni, hogy nem pénzért adjuk, hanem kérünk érte épületet. Tehát csinálsz, 1100 lakást lehet rátenni, akkor, mondjuk, kérek – nem tudom én – 150 lakást. És úgy ütemezzük, hogy ütemeket csinálunk. Mondjuk, 200-ra van építési engedély, akkor csináld meg, adjál 25 lakást. Ha az teljesen kóser, akkor mehetünk tovább a következőre. És akkor nem eladtam. […] És hogyha irodaépületet csinálsz, vagy logisztikát csinálsz, vagy valamit. Akkor abban is van, nem az önkormányzatot vinném oda, de van igényünk irodára. Azt mondjuk, hogy nem tudom én, valamennyi részt kérünk belőle. Mert akkor nem eladtam az ezüstöt, hanem beváltottam

– fejti ki Barts Balázs a felvételen.

A főváros vagonkezelőjének vezérigazgatója részletesen ismerteti, hogy mivel nem szeretné, ha úgy tűnne, hogy kiárusítják a családi ezüstöt, a fejlesztőtől lakások, illetve irodák formájában kérnék a vételárat. Azt halljuk ezt követően, hogy a potenciális vevő arról beszél, az önkormányzat bizonyára nem szeretné, ha lakóingatlanok épülnének a területre, de Barts Balázs rögtön megnyugtatja:

Nem, itt egymás kezébe csaptunk. Itt szeretni fog. A III. kerület nem szeretne lakást, a Bécsi út, senki sem szeretne lakást. A lakással, azzal kommunális fejlesztés jár, és nem jár iparűzési adó. De ezen a területen, tekintettel arra, hogy itt egy Városliget izé, vegyes funkció. Itt a Kiss Lacival megvan a deal, hogy itt lehet lakás. Hogy milyen arányban, hogyan, ott van egy ilyen szám. Ugye azért mondtam, hogy vigyázzatok, mert itt volt nagyobb elképzelésünk.

A vagyonkezelő vezérigazgatója nyíltan kifejti tehát a felvételen, hogy az önkormányzat inkább adóbevételt szeretne ahelyett, hogy a közösségi fejlesztésekkel bajlódna. A zöldterületre tervezett építkezés, mint kiderül, grandiózus, 344 ezer négyzetméteres fejlesztés lenne. A tervek szerint 1100 lakást építenének a Mocsárosdűlőre, amiből a fővárosi önkormányzat nagyjából 150-et megtartana saját hasznosításra a terület átengedéséért cserébe.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok