Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely lesz a Párbeszéd listavezetője, de nem akar parlamenti képviselő lenni

2021. december 4., szombat 15:52

A Párbeszéd kongresszusa szombaton döntött arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester legyen a Párbeszéd listavezetője. Ez a közös ellenzéki lista tekintetében azt jelenti, hogy az ott szereplő párbeszédes politikusok közül ő szerepel majd az első helyen. 

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a napokban adott interjút az Indexnek, ahol elmondta, azt szeretné, ha a lista első öt helyén az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek szerepelnének az általuk elért eredmények sorrendjében. Ennek értelmében Karácsony Gergely a harmadik helyen fog szerepelni majd a közös ellenzéki listán jövő áprilisban. 

A főpolgármester a kongresszus után tartott sajtótájékoztatóján azonban leszögezte:

jelöltsége szimbolikus, nem kíván parlamenti képviselő lenni 2022-ben. 

A főpolgármester továbbra is Budapestet szeretné fejleszteni, de már egy Márki-Zay Péter vezette kormánnyal közösen, amely az önkormányzatiságra szövetségesként, nem eltiporni való dologként tekint. 

A Párbeszéd listáján Karácsonyt Szabó Rebeka zuglói alpolgármester követi, a harmadik Kocsis-Cake Olivio lesz, aki jelenleg is országgyűlési képviselőként dolgozik a Párbeszéd frakciójában, őt Berki Sándor roma politikus követi, az ötödik helyen pedig Jakál Adrienn soproni önkormányzati képviselő áll majd. 

A kongresszuson döntés született arról is, hogy a Párbeszéd olyan politikusokat ajánl az ellenzék közös listájára bejutó helyen, akik nem indulnak egyéni országgyűlési választókerületben jövőre. Ezért nincs a lista élén például az előválasztáson sikeresen szereplő Szabó Tímea, Tordai Bence vagy Dorosz Dávid sem, mert az ő egyéni győzelmükben bíznak. 

A bejelentésen ott volt az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is. Márki-Zay Péter igyekezett megnyugtatni mindenkit, aki aggódna, hogy az ellenzéki egység repedezik, erről szerinte szó sincs. 

Az ellenzék teljes egysége nap mint nap erősödik

– hangsúlyozta a kormányfőjelölt. 

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni:

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok