Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin Varsóból: Nemet mondunk a bevándorlásra és a birodalmi törekvésekre

2021. december 4., szombat 13:01

Tovább építi kapcsolatait Orbán Viktor miniszerelnök Marine Le Pennel Varsóban. Erről Novák Katalin és a francia populista jobboldali politikus is posztolt a Twitteren közös képet. Utóbbi azzal a szöveggel, hogy „ismét beszélgethettem Orbán Viktor miniszterelnökkel Varsóban, ahol a szuverenista pártok számos képviselője találkozik ma”.

Novák Katalin inkább azt emelte ki, hogy a francia politikussal a varsói Konzervatív Fórum mai, Európa jövőjéről és a nemzetállamok jogainak védelméről szóló panelbeszélgetései előtt tárgyaltak. A tárca nélküli családügyi miniszter szerint a fórum résztvevői kiállnak az EU határainak, kultúrájának és a családok, valamint a szuverén nemzetállamok jogainak védelme mellett.

Nemet mondunk a bevándorlásra és a birodalmi törekvésekre

– közölte Novák Katalin. 

Varsóban pénteken kezdődött 12 európai jobboldali, esetenként populista párt vezetőinek egyeztetése az együttműködésük szorosabbra fűzéséről, illetve arról, hogyan tudnák megváltoztatni az európai politikát.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este, az érkezésük után a találkozóról azt mondta, a lengyel fővárosban tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, aki ma európai polgár, de úgy érzi, nem képviseli őket senki.

Nem akarunk bevándorlást, de azt akarjuk, hogy első legyen a család és a gyermek. Meg akarjuk változtatni a brüsszeli politikát, hosszú hónapok óta készülődünk már arra, hogy létrehozzunk egy erős és befolyásos pártszövetséget

– fogalmazott a miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videójában.

A hét közepén az Index is megírta, hogy ugyan felröppent a hír, hogy közös új európai parlamenti frakció megalapítására készülhet 12 európai jobboldali párt képviselője a hétvégén Varsóban, azonban nemhogy Matteo Salvini, de a másik olasz szélsőjobb formáció, az Olasz Testvérek pártelnöke is távol maradt a lengyel fővárostól. Az MTI tudósítása szerint ezzel kapcsolatban Radoslaw Fogiel, a PiS helyettes szóvivője azt mondta a lengyel hírügynökségnek, hogy a két olasz politikus a saját tömörüléseikkel összefüggő más elfoglaltság miatt nem vett részt a fórumon.  Hozzátette: Salvini és Meloni nyitottak a későbbi időpontban szervezendő találkozásokra. 

Az MTI által közreadott képek szerint a házigazda Jog és Igazságosság Pártja mellett a spanyol Vox, a román Keresztyéndemokrata Nemzeti Parasztpárt, a belga Flamand Érdek Párt azonban képviselteti magát a pártvezetői munkaértekezleten. 

Az Euronews angol nyelvű kiadása szerint a találkozónak otthont adó hotel előtt nagyjából egy tucat aktivista tiltakozik „Nem a fasizmusra!” kiáltásokkal. 

Az Euronews szerint a varsói gettó emlékművét megkoszorúzó, és ezzel apja antiszemita irányvonalától való távolodását jelző Le Pen nagyon optimistán nyilatkozott egy lehetséges új EP-frakció létrehozásáról: 

Nagyon optimista vagyok a csoport létrehozását illetően

 – fogalmazott Marine Le Pen . Úgy gondolom, hogy az ahogyan Lengyelország ellenáll, az Európai Unió fenyegetéseivel és zsarolásával szemben, talán segít mindenkiben tudatosítani, hogy csak egységben tudjuk az Uniót olyan irányba terelni, hogy a legkevésbé legyen kártékony.”

A zárt ajtók mögött zajló konferencia szombat délután egy újabb közös nyilatkozat elfogadásával zárulhat – mondta  Radoslaw Fogiel, a PiS helyettes szóvivője.

A héten egyébként egy másik jelentős találkozónak is a lengyel főváros adott otthont. Márky-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt és Donald Tusk, az Európai Néppárt elnökének találkozója után bejelentették, hogy egy választási győzelem után szívesen látják a Néppártban – ahonnan a Fidesz még a kizárás előtt lépett ki – a hódmezővásárhelyi polgármester formálódó pártját. 

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok