Index Vakbarát Hírportál

Leesett az első hó, több hókotró lerobbant Budapesten

2021. december 5., vasárnap 11:49

Már az első éjszaka meghibásodott nyolc munkagép az Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. hókotrói közül – közölte a cég vasárnap reggel.

Az FKF az Indexhez is eljuttatott közleményében azt írta: Budapestet vasárnap hajnali kettő óra körül elérte egy csapadékzóna és hidegfront. A pesti városrészben először havas eső, illetve hószállingózás volt, míg a magasabban fekvő hegyvidéki területeken (II., III., XI., XII. kerületekben) erős havazás kezdődött meg.  

Az FKF Köztisztasági Divízió szakemberei éjféltől 73 munkagéppel folyamatosan ellenőrizték az utak állapotát, és – ahol szükséges volt – a munkagépek elvégezték az utak preventív sózását. 

Beszédes statisztika, hogy az éjszakai műszakban kivonult 73 célgépből 8 sajnos meghibásodott, üzemképtelen lett munkavégzés közben

– írta a cég, ismertetve, hogy „Sajnos a Társaság rendelkezésére álló téli célgépek száma az évek alatt drasztikusan – az elmúlt 10 év során mintegy 20 százalékkal – csökkent, ugyanakkor a flotta darabszáma, a főváros méreteihez képest, már korábban sem volt elegendő. Az elöregedett géppark miatt ráadásul az üzemképesség is csak 55-70 százalék körüli”.

Az FKF egyébként már tavaly is közölte egy videóval kísérve, hogy „matuzsálemi” gépeket állítanak munkába, és ezek egyre gyakrabban hibásodnak meg

A mostani közleményben az FKF leszögezte, hogy a „közismerten kritikusan nehéz finanszírozási helyzet” ellenére is elkötelezettek a szolgáltatások fenntartása iránt, és próbálják a legtöbbet kihozni a leromlott állapotú eszközökből. Mindeközben az utakon közlekedőket arra kérték, hogy csak megfelelő műszaki állapotban lévő, az időjárásnak megfelelő, lehetőleg téli gumival felszerelt autóval induljanak útnak. 

A vasárnapi időjárásról és arról, hogy a következő napokban mi várható, ebben a cikkünkben írtunk. Ezenkívül külön írásban foglalkoztunk azzal, hogy az egyre pontosabb előrejelzési módszerek ellenére miért térhet el a meteorológusok jóslata attól, amit a saját bőrünkön érzékelünk

Borítókép forrása: FKF Sajtó

Rovatok