Index Vakbarát Hírportál

Ma éjjel mínusz 10 fok, holnap délután havazás jön

2021. december 7., kedd 17:45

Estére a felhők búcsúznak a hét második napján, esőtől és egyéb formájú csapadéktól sem kell tartani, azonban a szél egyre inkább megerősödik az ország számos pontján, éjszaka akár mínusz 10 fokig is hűlhet a hőmérséklet – tudható meg az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzéséből. 

Szerda késő estig kritériumokat elérő, veszélyes időjárási jelenség nem várható. Ezt követően az éjféli órákig bezárólag az érkező mediterrán ciklonnak köszönhetően északnyugaton 2 centiméter (a Soproni- és a Kőszegi-hegységben akár ennél több) friss hó hullhat. A Bakony északi előterében ónos esőre is számítani lehet (legfeljebb 1 milliméter).

Kedden az estéhez közeledve egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati, északi szél sokfelé lesz élénk, a Zemplénben olykor erős is. Késő estére mínusz 4, plusz 2 fokra hűl le a levegő. 

Az éjszaka első felében a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon lehetnek még erősen felhős területek, de ott is csökken a felhőzet, és az ország túlnyomó részén derült vagy kissé felhős lesz az ég. Párássá válik a levegő, foltokban zúzmarás köd képződik. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati, északi szél estétől jelentősen veszít erejéből, de késő estig a Zemplén környékén még időnként lehetnek erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire mínusz 8 és plusz 2 fok között, a fagyzugos helyeken mínusz 10 fok alatt alakul. 

Szerdán reggel a ködfoltok feloszlanak, ezt követően délelőtt még napos idő lesz, majd délután egy szakadozott keskeny felhősáv vonul nyugatról kelet felé, azonban határozottan majd este növekszik, vastagszik a felhőzet nyugat felől. Ekkor a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon már lehet vegyes csapadék: délnyugaton inkább eső, északabbra havas eső, havazás, de néhol ónos eső is kialakulhat. A délire, délkeletire forduló szél elsősorban a Dunántúlon sokfelé megélénkül, Sopronnál, illetve a Bakonyban erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.

(via Országos Meteorológiai Szolgálat, Időkép)

(Borítókép: Turbéky Eszter / MTI)

Rovatok