Index Vakbarát Hírportál

A fiatalok harmada szerint a Fidesz már nem váltható le demokratikusan

2021. december 8., szerda 13:35

Ellentmondásos dolgok derültek ki a magyar fiatalokról a Friedrich-Ebert-Stiftung német politikai alapítvány kedden megjelent kutatása szerint. A hazai ifjúság messze a legelégedetlenebb az életével, miközben a legfontosabbnak a személyes érvényesülést, a felelősségvállalást, a karriercélokat és függetlenséget tartják.

A kutatás a 15 és 29 év közötti korcsoport politikai és társadalmi attitűdjeit és aktivitását vizsgálta a V4-es és a balti államokban. A magyarországi felmérés Bíró-Nagy András és Szabó Andrea vezetésével készült, melyben 1500 fő vett rész, akik online kérdőíveken, mélyinterjúkban és fókuszcsoportos beszélgetéseken is elmondták véleményüket az élethelyzetükről és kilátásaikról.

A politikai megosztottság már a vizsgált korosztálynál is jelen van, sőt a V4-es országok közül itt a legerősebb az ilyen fajta szembenállás. A kutatás szerint a kormánypárti fiatalok sokkal elégedettebbek a magyar demokráciával és politikai működéssel, mint az ellenzékiek, miközben a megkérdezettek pusztán ötödét érdekli a politika. A felmérésben résztvevőknek csak a 4 százaléka beszél szüleivel és ismerőseivel politikai kérdésekről, 15 százalékuk soha, 35 százalékuk pedig csak ritkán. Ebből is következik, hogy a V4-es fiatalokhoz képest az utolsó helyen állnak a magyarok a szavazási hajlandóságban, a politikai részvételben (tüntetés, civil aktivitás, petíció), ami leginkább abból adódhat, hogy Magyarországon érzik a legtöbben, hogy az érdekeik nincsenek képviselve a politikában.

A kormánypárti magyar fiatalok közel hattizede úgy véli, hogy Magyarországon a választások szabadok és tisztességesek, az ellenzékieknél ez az arány 10 százalék körül van. Az ellenzéket támogató ifjúságban jóval nagyobb arányban érzik, hogy az életben való előrejutáshoz jó kormányzati kapcsolatok kellenek, a teljes fiatalság kereken harmada pedig abban is egyetért, hogy a Fidesz már nem váltható le demokratikusan, csak erőszakkal.

A visegrádi országok közül leginkább azzal lógnak ki a hazai fiatalok, hogy ők a legelégedetlenebbek az életükkel. Mindössze 57 százalékuk nyilatkozott pozitívan, miközben a jövőjüket ők látják a legfényesebbnek. A négy legfontosabb dolognak a magyar ifjúság sorrendben a személyes érvényesülést, a felelősségvállalást, a karriercélokat és a függetlenséget tartja, ebben megegyeznek régiós kortársaikkal. Ezzel szemben a legkevésbé foglalkoztatja a jövő nemzedékét a civil szerepvállalás és a márkás ruhák viselése.

Az 1500 résztvevő közül a legtöbben a klímaváltozástól és a társadalmi igazságtalanságtól tartanak, ám a legkevésbé félnek a bevándorlástól, a rablásos támadásoktól és a terrortámadásoktól. A legtöbbjüket rosszabbul érintené, ha egy roma család lenne a szomszédjában, szívesebben vennék, ha muzulmán, homoszexuális vagy zsidó költözne a környezetükbe – írja a HVG.

Rovatok