Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz szerint csak elterelés a budaligeti Szalamandra-völgy megmentése

2021. december 8., szerda 09:57

Bús Balázs fideszes óbudai önkormányzati képviselő szerint Karácsony Gergely Facebook-bejegyzése a budaligeti Szalamandra-völgy megmentéséről valójában csak elterelés a Mocsárosdűlő ügyéről. A főpolgármester a napokban leszögezte: megvédték a beépítéstől a Mocsárosdűlőt.

Karácsony Gergely december 5-én közölte a közösségi oldalán, hogy védett területté fogják nyilvánítani a „Szalamandra-völgyet”, a Budaliget és Solymár közötti utolsó még be nem épített keskeny erdőt.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Bús Balázs azt mondta: Karácsony Gergely elterelné a figyelmet a Mocsárosdűlő ügyéről, és a főváros továbbra is úgy tesz, mintha nem lenne része 268 ezer négyzetméter, amit lakóparképítésre kijelöltek.

Van ma Budapesten olyan zöld, erdős rész, amely beépíthető. Ez a fideszes propagandamédia állításával ellentétben nem a Mocsárosdűlő, ahol egyedülálló módon 650 ezer négyzetméterrel csökkentettük a terület beépíthetőségét és éppen dolgozunk egy 1,5 milliárdos EU-s támogatáson, amelyet a terület természetvédelemre költhetnénk. Tehát, nem a Mocsárosdűlő, hanem a II. kerületi Szalamandra-völgy néz szembe a beépítés veszélyével, egy 70 éves bükkerdő tele védett állattal. Ezt a hírt a fideszes propagandamédiában ne keressétek, hisz, lássatok csodát, az Orbán-kormány játszotta át a területet Tiborcz István üzlettársának, az akkori fideszes önkormányzat pedig semmit nem tett azért, hogy a terület beépíthetőségét kizárja

– írta Karácsony Gergely a Facebook-bejegyzésében. Hozzátette: a december 15-i fővárosi közgyűlésen Őrsi Gergely II. kerületi polgármester javaslatára a „Szalamandra-völgyet” helyi jelentőségű védett természeti területté fogják nyilvánítani.

Bús Balázs szerint „a Mocsárosdűlőn az ég világon semmit nem védtek meg”, ugyanis az a változtatási tilalom van érvényben, amelyet ő rendelt el. A Magyar Nemzetnek azt mondta: a főpolgármester csak 650 ezer négyzetméter megvédéséről beszél a Mocsárosdűlőnél, ami a teljes terület kétharmada.

A lapnak arról is beszélt, hogy az óbudai Fidesz-frakció hetekkel ezelőtt benyújtotta a Mocsárosdűlő megvédésére irányuló előterjesztést. Ezután Szkaliczki Tünde momentumos frakcióvezető kezdeményezte, hogy vegyék le napirendről az ügyet, és ezt meg is szavazta a többség.

Gór Csaba, a Fidesz II. kerületi frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, jó kezdeményezésnek tartja a Szalamandra-völgy megmentését, és reméli, hogy ez a kezdeményezés jobban sikerül, mint a Mocsárosdűlő esetében.

Egy korábbi Anonymus-hangfelvételen Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője arról beszél, hogy a védett területen több százezer négyzetméteren ingatlan épülhetne, az építési szabályzatot pedig a befektetők érdekeihez igazítanák. A területet akkor is beépítenék, ha ez helyi ellenállásba ütközne – hangzott el.

A Mocsárosdűlőt nem beépítjük, hanem megvédtük a beépítéstől

– reagált Karácsony Gergely egy december 3-i Facebook-bejegyzésben az Anonymus-hangfelvételre. Azt is hozzátette: „hiába hazudik tovább az orosz kompromat-módszer szerint a fideszes lejáratógépezet, ismét lelepleződtek.” A főpolgármester szerint „újabb hazugságról” van szó, amely újabb feljelentést von maga után.

Karácsony Gergely leszögezte: a fővárosi értékesítendő ingatlanok között a Mocsárosdűlő nem szerepel, és nem is fog, mivel jövőbeni hasznosítás irányait a III. kerületi önkormányzat fogja meghatározni. „Megvédjük Budapest zöld értékeit” – írta a főpolgármester.

(Borítókép: Bús Balázs. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok