Index Vakbarát Hírportál

Hajdú-Bihar megyében is pusztít a H5N1

2021. december 8., szerda 18:50

Madárinfluenza miatt 42 ezer darabos pecsenyekacsa-állományt számolnak fel a szakemberek a Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.

A közlemény szerint a balmazújvárosi baromfiállományban a szokásosnál több kacsa hullott el, ez alapján következtettek a telep dolgozói a madárinfluenza megjelenésére. A gyanút a Nébih laboratóriumi vizsgálatai megerősítették, az állatok pusztulását a vírus H5N1 altípusa okozta.

Az állomány felszámolása haladéktalanul megkezdődött. A radikális intézkedés szükséges a betegség továbbterjedésének megakadályozásához és ezzel a gazdasági kár mérsékléséhez.

A Nébih idén november 12-én jelentette, hogy egy elhullottan talált vadon élő madárból, egy nagy lilikből Baranya megyében kimutatták a madárinfluenza vírusát. November 17-én két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál igazolták a vírus jelenlétét. November 22-én Csongrád-Csanád és Békés megyében is megjelent a vírus. Később Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományokban is intézkedni kellett. December 1-jén madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát, ahol 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak. A Békés megyei Kondoroson pedig egy csaknem ötezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban mutatták ki a fertőzést.

Rovatok