Index Vakbarát Hírportál

Heti bontásban közli ezentúl a Nemzeti Választási Iroda a választókerületi névjegyzéket

2021. december 8., szerda 17:30 | aznap frissítve

A Nemzeti Választási Iroda jövő héttől már heti bontásban teszi közzé a választókerületi és települési szintű névjegyzéki adatokat – írja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerdai közleményében. 

A képviselő Szabó Szabolccsal, Csepel és Soroksár országgyűlési képviselőjével közösen fordul a Nemzeti Választási Irodához „a voksturizmusnak megágyazó törvény miatt”. A két képviselő azt kérte a Nemzeti Választási Irodától, hogy rendszeresen, egészen a választások napjáig települési bontásban hozzák nyilvánosságra a névjegyzéki adatokat.

Nemrég ugyanis a Fidesz egy salátatörvénybe rejtve legalizálta a voksturizmust, lehetővé téve, hogy bárki fiktív lakcímre jelentkezzen be csak azért, hogy abban a választókerületben adhassa le a szavazatát

– olvasható a közleményben. Szél Bernadett kiemeli, hogy a kért adatokkal az volt a céljuk, hogy nyomon kövessék, ha egy település lakosságszáma hirtelen megugrik. Így „le tudjuk buktatni” azokat, akik fiktív lakcímeket hoznak létre a választások kimenetelének befolyásolása érdekében.

A képviselő szerint ez az adatszolgáltatás csak a választások kitűzésének időpontjától lenne kötelezettsége az Nemzeti Választási Irodának, de addig még nagyjából másfél hónap hátravan.

Márpedig ha a Fidesz még stiklikre készült, azt pont ebben az időszakban tudta volna megvalósítani

– vélekedett Szél Bernadett.

Nagy Attila, az NVI elnöke kedden válaszolt Széll Bernadett és Szabó Szabolcs kérésére.

Az Önök kérése alapján az NVI az országgyűlési képviselők választásának kitűzéséig a névjegyzékben szereplő választópolgárok számát oevk- és települési szintű bontásban, heti rendszerességgel fogja közzétenni, mivel álláspontom szerint a kívánt cél – a választópolgárok számának oevk- és települési szintű követése lényegesen kisebb adminisztratív terhelés mellett ezzel az eljárással is elérhető

– írta válaszában Nagy Attila, hozzátéve, hogy az NVI a kért névjegyzéki adatokat kisebb informatikai fejlesztést követően, első alkalommal a 2021. december 13-i héten teszi közzé. Ezt követően a választások napjáig minden héten felkerülnek a honlapra a kért adatok – írta.

(Borítókép: A Nemzeti Választási Iroda cégtáblája 2021. augusztus 14-én. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok