Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP javaslata szerint Völner Pál ne kapjon végkielégítést

2021. december 9., csütörtök 18:21

Donáth Anna, a Momentum elnöke és európai parlamenti képviselője szerint módosítani kellene a jogszabályt, hogy büntetőügyben elítélt kormánytag ne kaphasson milliós végkielégítést. Az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan be is nyújtotta az ezzel kapcsolatos határozati javaslatot.

Csütörtöki cikkében a 24.hu írta azt, hogy a jogszabály szerint háromhavi illetményével megegyező búcsúpénz jár Völner Pálnak, azaz bruttó 3,9 millió forint. Kedden érkezett a hír, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Államtitkári posztjáról még aznap lemondott a politikus.

Közel négymillió forintos végkielégítést kap a hivatali vesztegetéssel – úgy tűnik, minden alappal – gyanúsított Völner Pál igazságügyi államtitkár, Varga Judit helyettese. Igen, a pénzt akkor is megtarthatja, ha végül jogerősen elítélik

– közölte Donáth Annak csütörtökön.

A Momentum elnöke szerint elképesztő, hogy sikerült olyan törvényeket alkotni, amelyek alapján még az ilyen súlyos korrupciós ügybe belebukó államtitkárok is milliós végkielégítést kapnak az adófizetőktől.

Donáth Anna javaslata az, hogy „ne kaphasson végkielégítést az a kormánytag, akit büntetőügyben jogerősen elítélnek”. Hozzátette: „ha a fideszes többség nem hajlandó módosítani a végkielégítési szabályozást, egyértelműen beismerik, hogy még a bizonyítottan korrupt fideszeseknek is jár a jutalom”.

Az MSZP csütörtök délután közölte, a párt társelnöke, Tóth Bertalan a közélet tisztaságát veszélyeztető bűncselekménnyel vádolt politikai felső vezetők juttatásairól szóló szabályok módosításáról nyújtott be határozati javaslatot.

Az MSZP álláspontja az (és ez szerepel is a benyújtott dokumentum indoklásában), hogy

a magyar törvények nem támogathatják a hazai adófizetők pénzéből azokat, akik kormánytagként, államtitkárként korrupciós, hivatali vagy költségvetést károsító bűncselekményt követtek el, és megbízatásuk ezzel összefüggésben szűnt meg. Az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartása mellett a pénzbeli juttatásaik felfüggesztése tehát mindaddig indokolt, amíg felmentésükről jogerős bíróság ítélet születik.

A Tóth Bertalan által benyújtott határozati javaslat úgy szól:

Az Országgyűlés felszólítja a kormányt, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. és a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény módosítására olyan tartalmú javaslatot nyújtson be, amely szerint politikai felső vezető (miniszterelnök, miniszter, államtitkár) megbízatásának megszűnése esetére járó juttatásban addig nem részesülhet, szabadnapjainak pénzbeli megváltására addig nem kerülhet sor, amíg az ellene folyamatban lévő korrupciós, hivatali vagy költségvetést károsító bűncselekmények ügyében felmentő ítélet nem születik.

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent: Áder János elfogadta Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium vesztegetési üggyel összefüggésbe hozott államtitkárának lemondását. Az ellenzéki összefogás pártjai szerint Varga Judit igazságügyi miniszternek is le kellene mondania, őt is felelősnek tartják, mert Völner Pál felettese volt. Szerdán a Párbeszéd bejelentette: kezdeményezik, hogy Völner Pál ügyében hívják össze az Országgyűlés mentelmi bizottságát. A Fidesz még kedden közölte, hogy megszavazzák a kormánypárti politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

(Borítókép: Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 29-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok