Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter azt hitte a Pegasust gyártó NSO-ról, hogy az a Nemzeti Sport Online

2021. december 9., csütörtök 16:06

Szijjártó Péter külügyminisztert és Pintér Sándor belügyminisztert is meghallgatta a Nemzetbiztonsági bizottság. Az ellenzék felháborodott azon, hogy Vadai Ágnes nem vehetett részt a zárt ülésen. Szijjártó Péter korábban nem is hallott a Pegasus gyártójáról.

Stummer János azzal kezdte a Nemzetbiztonsági bizottság ülése utáni sajtótájékoztatót, hogy a DK-s Vadai Ágnes zárt ülésen való részvételét ellehetetlenítette a bizottság kormánypárti többsége, miután Pintér Sándor jelezte, hogy a képviselő kérdéseire csak ilyen módon tud válaszolni. Az ülésen szó volt a Pegasus-kémszoftverről, Völner Pál ügyéről, valamint a közelgő választásokról is.

Molnár Zsolt szerint mindig van lejjebb, a kormánypárti többség bizonyította, hogy a Nemzetbiztonsági bizottsággal kapcsolatban nem merítette ki minden akadályozó lehetőségét, mert ma nemcsak Vadai Ágnest, hanem

a megmaradt magyar demokratikus intézményeket érte brutális támadás a Fidesz részéről.

A szocialista képviselő kifejtette: példátlan, hogy Vadai Ágnes, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke, a Nemzetbiztonsági bizottság korábbi elnöke a kormánytöbbség döntése miatt nem vehetett részt a bizottság zárt ülésén.

Molnár Zsolt jelezte, hogy szükség van a nemzetbiztonsági célból történő titkos információgyűjtés engedélyezésének átgondolására, erre lesz is javaslatuk. Amit még kiemelt az ülésen elhangzottakból, hogy a belügyminiszter világossá tette: akár még romló járványügyi helyzetben is meg lehet tartani a parlamenti választást.

Ungár Péter Kósa Lajos korábbi elszólásáról – amelyről itt írtunk bővebben – úgy fogalmazott, ha egy ellenzéki képviselő ennek az egy ezredét is megtette volna egy hasonló jellegű információval, másnap államtitoksértés miatt indult eljárásról olvashattunk volna. Az LMP-s politikus szerint odáig jutottunk, hogy az államtitok már nem törvényi, hanem politikai kommunikációs kategória.

Vadai Ágnes arról beszélt, hogy szeretne betekinteni a Nemzetbiztonsági bizottságnál vagy a Belügyminisztériumnál a Pegasus-beszerzéssel kapcsolatos dokumentációba. A másik kérdés, amelyről úgy gondolja, hogy nem a zárt ülés kategóriájába tartozik, hogy Varga Judit megsértette-e a nemzetbiztonsági törvényt, amikor a külső engedélyhez kötött információszerzést olyan személynek adta ki tartósan az Igazságügyi Minisztériumban, aki erre nem lenne jogosult.

Vadai Ágnes ismertette, hogy a miniszternek kell ellátnia ezt a feladatot, de ha akadályoztatva van, ideiglenesen átadhatja, állandó jelleggel viszont nem – ezt súlyosbítja, hogy Völner Pál a héten korrupciós ügybe keveredett.

Szijjártó Péter: A cél Közép-Európa legerősebb hírszerzése

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatta Szijjártó Péter éves beszámolóját. A külügyminiszter az Információs Hivatal eredményeiről és egy új világpolitikai korszakról is beszélt.

A külügyminiszter az ATV tudósítása szerint kérdésre válaszolva elmondta: annyira nem ismerte a Pegasust gyártó izraeli NSO-t, hogy először azt hitte, a Nemzeti Sport Online-ról van szó, érdeklődött is arról, hogy előfizetési probléma adódott-e.

A tárcavezető leszögezte, hogy az Információs Hivatal nem vásárolt a Pegasus-kémszoftverből, nem üzemeltet, nem is üzemeltetett ilyet.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  [ k] beszél meghallgatásán az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ülésén az Országházban 2021. december 9-én. Mellette Bunford Zsolt, az Információs Hivatal főigazgatója  [ b] és Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára [j]. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok