Index Vakbarát Hírportál

Fákat döntött ki, kollégiumot, szállodát rongált meg a vasárnapi szélvihar

2021. december 12., vasárnap 14:53

Vasárnap már több mint 250 helyszínre riasztották a tűzoltókat országszerte a viharos szél miatt. Délelőtt templomot, kollégiumot, szállodát rongált meg a szél. Hófúvás miatt félméteres hótorlaszokat emelt a szél, autók akadtak el és van olyan település, amely csak nehezen közelíthető meg a hó miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint elsősorban kidőlt fák, leszakadt faágak, vezetékek miatt hívták a tűzoltókat, a legtöbb bejelentés Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megyékből érkezett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat több területre is riasztást adott ki a viharos szél és a hóátfúvás miatt - figyelmeztetett Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az OKF helyettes szóvivője.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait, indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról, a viharos szélben kellő óvatossággal haladjanak. Ha pedig bajba jutott embert, sérült közművet látnak, jelezzék a 112-es telefonszámon. Dóka Imre  azt is közölte:

a szél Hévízen, a Kossuth Lajos utcában egy szálloda tetejét megrongálta, Érden, a Kálvin téren egy templom tetőszerkezetét, Kaposváron az Álmos vezér utcában lévő kollégium tetejét hat négyzetméteren megbontotta,

a tűzoltók rögzítették a meglazult elemeket.   

Az M1-es autópályán Győrnél egy korhadt fa a leállósávra dőlt, a 33-as főúton Poroszlónál szintén egy útra borult nagy méretű fát kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

A 48-as főúton Debrecennél harmincméteres kidőlt fa miatt kellett beavatkozni

- tette hozzá az őrnagy.  

A 7-es főúton Szőkedencsnél fa dőlt az úttestre, a 73-as főúton Csopaknál pedig egy tízméteres faág, a tűzoltók eltávolították a forgalmi akadályokat.  Baján, a Rókus utcában egészségügyi intézmény bádog borítását bontotta meg a szél, a tűzoltók távolították el a veszélyes elemeket.

Balatonlellén, a Rozmaring utcában húszméteres fa dőlt meg, gázvezetéket veszélyeztetett, a tűzoltók megszüntették a veszélyhelyzetet. Kaposváron, a Petőfi utcában négy autóra szakadt rá egy fa ötméteres ága, a megyeszékhely hivatásos tűzoltói dolgoznak a helyszínen - közölte a katasztrófavédelem.

A közútkezelő is óvatosságra int

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a honlapján közölte: a 77-es főúton, Nemesvámos és Tótvázsony között, a 3-as és a 11-es kilométer közötti szakaszon hóátfúvás miatt kell csökkenteni a sebességet. A 6-os kilométernél baleset miatt félpályán halad a forgalom. Hasonló a helyzet a 73-as főúton is, Veszprém határában, a Füredi úti kereszteződésnél. A folyamatos hóeltakarítási munkák ellenére a burkolat havas lehet.

 Komárom-Esztergom megyében,

a Bana településre vezető utat a kezdőszelvénytől az 5-ös kilométerig teljes szélességében lezárták a hóátfúvás miatt, a település Bábolna és Bőny felől közelíthető csak meg.

A keleti országrészben szinte mindenütt esik az eső, Csongrád megyében havazik, a Hortobágy térségében pedig havas eső esik. Ajka, Tapolca, Székesfehérvár térségében a hóátfúvások miatt lehet rövidebb szakaszokon havas a burkolat, másutt vizes vagy sónedves.

(Borítókép: A város karácsonyfája a nyíregyházi Kossuth téren 2021. december 12-én miután felborult a szélviharban. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok