Index Vakbarát Hírportál

Inkubátorokba szerelt webkamerával tarthatják a kapcsolatot a szülők koraszülött gyermekükkel

2021. december 13., hétfő 07:48

A koronavírussal fertőzött szülők az inkubátorokba szerelt webkamera segítségével tarthatják a kapcsolatot koraszülött gyermekükkel a Semmelweis Egyetemen. A rendszeren keresztül kölcsönösen hallják egymás hangját, segítve a kötődés kialakulást, a tejelválasztást, valamint az újszülött fejlődését is – mondta dr. Nádor Csaba, az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika osztályvezetője.

Minderre azért van szükség, mert a koronavírussal fertőzött kismamákat a szülést követően elkülönítik és a klinikán létrehozott vörös zónában kezelik. Ha a baba nem, de az édesanya fertőzött, akkor átmenetileg nem találkozhat az újszülöttel, ebben az esetben nyújt nagy segítséget a klinikának adományozott 8 webkamera. A rendszer megfelel a beteg- és személyiségjogi előírásoknak, más nem férhet hozzá a kamerák által közvetített tartalomhoz.

A koraszülött babák esetében különösen fontos az anyatejes táplálás, mindaz pedig az édesanyák tejelválasztására is kedvező élettani hatást gyakorol, hogy akkor láthatják babájukat, amikor csak szeretnék

– emelte ki dr. Nádor Csaba. Az újszülöttekkel, csak olyan felnőtt érintkezhet, akik 180 napnál nem régebben vették fel az oltásukat, mivel ez a korosztály nagyon sérülékeny és csak a megelőzés óvhatja meg őket a koronavírustól.

A webkamerát egyelőre csak a fertőzött szülők és babák kapcsolattartásához használják, az egészséges anyák és apák a járványügyi előírásokkal összhangban, jelenleg is együtt lehetnek koraszülött babájukkal a nap 24 órájában. 

A vírus fertőzés időszakának elmúlta után azonban azoknak a szülőknek is rendelkezésére áll majd, akiknek a gyermeke hosszabb ápolásra szorul, és esetleg távolabb élnek, ezért nem tudják minden nap látogatni a kisbabájukat.

Rovatok