Index Vakbarát Hírportál

A parlament is megszavazta Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését

2021. december 14., kedd 14:11 | aznap frissítve

Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága után a parlamentben is szavaztak a fideszes politikus mentelmi jogáról. Az Országgyűlés 128 igen, 0 nem és 0 tartózkodó szavazattal felfüggesztette Völner Pál mentelmi jogát. 71 képviselő nem szavazott. Déltől a parlament előtt közös sajtótájékoztatót tartott Márki-Zay Péter és az ellenzéki összefogás. A sajtótájékoztatóról azonban nem tértek vissza az ellenzéki pártok frakcióinak képviselői az ülésterembe, vagyis ők nem szavaztak végül Völner Pál mentelmi jogáról.

Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága hétfőn szavazott Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztéséről. Az ülés után tartott sajtótájékoztatóján Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, a bizottság alelnöke azt mondta: már nem csak Völner Pál felelősségét kell vizsgálni, hanem Varga Judit igazságügyi miniszterét is, hiszen a lemondott államtitkár a legfontosabb bizalmasa, jobbkeze volt a tárcavezetőnek, aki minden kényes feladatot rá bízott. Kocsis-Cake Olivio szerint Varga Juditot politikai felelősség terheli, ezért le kellene mondania.

Völner Pál nem volt ott a mentelmi bizottság ülésén, de előzetesen tájékoztatta a testületet: kifejezett személyes érdeke, hogy a nyomozás során szerepét, ártatlanságát mielőbb tisztázhassa, ezért feltétel nélkül támogatja mentelmi joga kiadását. A Legfőbb Ügyészség általa megismert tartalmú indítványát zavarosnak, elnagyoltnak és ellentmondásosnak minősítette.

Önként jelentkezett 

Közben a 24.hu azt írja, Völner önként jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen, azután, hogy megszavazták mentelmi jogának felfüggesztését. A politikus nem kívánt nyilatkozni, ugyanakkor védője a portálnak azt mondta, nem kaptak idézést az ügyészségtől.

Hétfőn a parlamentben központi téma volt az ellenzék részéről a Völner-ügy, több képviselő is Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását sürgette. A napirend előtti felszólalásokról és az azonnali kérdésekről is beszámoltunk az Indexen.

A Völner-ügy kronológiája:

December 7-én jelent meg a Legfőbb Ügyészség oldalán, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Völner Pál még aznap a jogi képviselőjén keresztül közölte: nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit, és lemond államtitkári posztjáról. A fideszes politikus az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, illetve 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is volt.

Az ellenzéki összefogás képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be: kezdeményezni fogják, hogy minél gyorsabban függesszék fel Völner Pál mentelmi jogát. Az ellenzék Varga Judit igazságügyi miniszter felelősségét is felvetette, és a tárcavezető lemondását követelték. Az ellenzéki narratíva szerint ha Völner Pál feletteseként Varga Judit nem tudott az ügyről, akkor azért, ha pedig tudott róla, akkor bűnrészes, és azért kell lemondania. Az úgynevezett Pegasus-botránnyal is összefüggésbe hozták Völner Pál ügyét, mivel államtitkárként ő engedélyezhette a pegasusos lehallgatásokat az igazságügyi minisztert helyettesítve. Másnap, december 9-én „bűnügyi helyszínként” jelölték meg az Igazságügyi Minisztériumot az ellenzéki összefogás politikusai.

A Fidesz közleményben jelezte: a kormánypártok meg fogják szavazni Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését, mert tisztáznia kell magát az igazságszolgáltatás előtt. Hozzátették: örülnek, hogy ezt ő maga is így érzi, és azonnal lemondott.

December 8-án, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, a Mentelmi bizottság alelnöke bejelentette: kezdeményezi, hogy Völner Pál mentelmi jogának ügyében hívják össze bizottságot. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke arról beszélt az ATV-ben, remélik, hogy nem csak az igazságszolgáltatás végzi a dolgát, hanem egy teljes parlamenti vizsgálóbizottság is elindulhat a Völner-ügyben.

A Magyar Közlöny december 8-i számából kiderült, hogy Áder János köztársasági elnök elfogadta Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium vesztegetési üggyel összefüggésbe hozott államtitkárának a lemondását.

December 9-én az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan a közélet tisztaságát veszélyeztető bűncselekménnyel vádolt politikai felső vezetők juttatásairól szóló szabályok módosításáról nyújtott be határozati javaslatot. A javaslat arra irányul, hogy Völner Pál ne kapjon végkielégítést. „Az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartása mellett a pénzbeli juttatásaik felfüggesztése tehát mindaddig indokolt, amíg felmentésükről jogerős bíróság ítélet születik” – olvasható Tóth Bertalan határozati javaslatában.

Az Index december 10-i Kibeszélő című műsorában Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Völner-ügyre reagálva arról beszélt, hogy a jobboldalon lemondanak az emberek, ha hibáznak, eltűnnek, visszavonulnak, a baloldalon azonban ilyen nincs. Kifejtette: még senki nem mondta ki Völner Pál bűnösségét, de a baloldal úgy akar erre az ügyre kampányt építeni, hogy közben a saját oldalukon semmilyen botránynak nincs következménye.

Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán december 10-én közölte, hogy 2021. december 11-i hatállyal dr. Répássy Róbertet nevezte ki az Igazságügyi Minisztérium államtitkárává Áder János köztársasági elnök.

(Borítókép: Völner Pál az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 12-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok