Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék nem szavazta meg a minimálbér kétszázezer forintra emelését

2021. december 14., kedd 19:11

Az ellenzéki pártok képviselői kivonultak a parlamentből, és nem vettek részt a minimálbér emelésének és a jövő évi − összesen 1500 milliárd forintot kitevő − adócsökkentések megszavazásában. Hollik István arra hívta föl a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy éppen a minimálbér emelését ne szavazta volna meg az ellenzék.

Az ellenzéki pártok képviselői nem szavazták meg a minimálbér kétszázezer forintra emelését, inkább kivonultak kedden a parlamentből, hogy Márki-Zay Péter sajtótájékoztatóján vegyenek részt a Kossuth téren.

Kellemetlen színezetet adhat azonban az ellenzéki pártok lépésének és a sajtótájékoztató időzítésének, hogy Márki-Zay Péter még november elején nagy port kavarva úgy fogalmazott:

Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért sem.

Ezzel kapcsolatban Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta:

Nemrég derült ki, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje nemhogy nem támogatja a minimálbért, hanem el is törölné azt, és valószínűleg az lehet az oka annak, hogy a rendszerváltás óta először előfordulhatott, hogy az ellenzék nem szavazta meg a minimálbér emelését, hogy Márki-Zay Péter meggyőzte őket erről.

A kormánypárti politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a minimálbér emelését nem szavazta meg a baloldal, hanem azokat az adócsökkentő lépéseket sem, amelyeket az emelésért cserébe a kormány a vállalkozói szférának felajánlott.

A parlament a keddi ülésnapján ugyanis számos jelentős adócsökkentésről is döntött. Az ellenzéki pártok politikusai azonban ezeknek a megszavazásában sem vettek részt. Varga Mihály pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban azt írta Facebookon közzétett bejegyzésében:

A baloldal nem szavazta meg az adócsökkentéseket, inkább kivonult az ülésteremből. Úgy tűnik, Magyarország történetének legnagyobb adócsökkentése sem elég ahhoz, hogy képviselőtársaink jelen legyenek az ülésteremben.

A pénzügyminiszter ezután részletesen ismertette, milyen adócsökkentésekről döntött a parlament kormánypárti többsége:

Varga Mihály azt is hangsúlyozta, hogy 2022-ben Magyarország történetének legnagyobb adócsökkentését hajtja végre a kormány összesen 1500 milliárd forint értékben.

Megkerestük az ellenzéki pártokat is, hogy megtudjuk, miért döntöttek úgy, hogy távol maradnak a minimálbér emelésének szavazásától. Amint választ kapunk kérdésünkre, frissítjük cikkünket.

Eddig egyedül a Jobbik reagált a megkeresésünkre. Tőlük a következő választ kaptuk:

Az egységes ellenzék parlamenti frakciói közösen döntöttek arról, hogy távol maradnak az év utolsó parlamenti szavazásától.

Ahogy arról beszámoltunk, a parlament idei utolsó napirend előtti felszólásai emlékezetes szócsatát hoztak Jakab Péter és Tállai András között, még egy bohócfigura is előkerült. Az Országgyűlés megszavazta a hivatali vesztegetési botrányba keveredő Völner Pál fideszes államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését, valamint a koronavírus-járvány miatt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról is döntés született.

(Borítókép:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok