Index Vakbarát Hírportál

Nem rendszerhiba, tényleg nem kaphatnak harmadik oltást a 18 év alattiak

2021. december 14., kedd 10:07

Több szülő is jelezte lapunknak, hogy valami gond van a regisztrációs felülettel, ugyanis hiába próbáltak, nem tudnak időpontot foglalni 18 év alatti gyermeküknek a harmadik oltásra. A jelenség hátterében nem egy rendszerhiba, hanem a valóság áll, hazánkban általánosságban ugyanis csak 18 év felett ajánlott az emlékeztető oltás. Itt is vannak természetesen kivételek, például a 18 év alatti krónikus betegek, akik regisztráció nélkül, a háziorvosoknál jelentkezhetnek.

13 és 16 éves gyermekeim harmadik emlékeztető oltására próbáltam regisztrálni, de ezt az üzenetet kaptam: »Ön jelenleg nem jogosult oltás időpont foglalásra!«

– ilyen és ehhez hasonló levelek landoltak szerkesztőségünkben, ami azt jelzi, hogy bár hazánkban már hónapok óta zajlik az emlékeztető oltások beadása, még mindig nem egyértelmű, hogy az kik számára elérhető.

A félreértések hátterében az állhat, hogy az elmúlt hetekben a központi tájékoztató oldalon több alkalommal is egymásnak ellentmondó információk jelentek meg. Íme néhány idézet a korábbi közleményekből:

Érdeklődtünk az információs vonalak egyikén azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet a 18 év alattiak harmadik oltásával, és egyértelműen azt a választ kaptuk, hogy az ő regisztrációjuk nem lehetséges. Kiemelték, hogy ezt az eeszt.gov.hu oldalon található gyakori kérdések között is egyértelművé tették, e szerint „az emlékeztető oltásra csak a 18. életévüket betöltött állampolgároknak van lehetőségük”. Hozzátették, hogy a 12–18 éves krónikus betegek kivételt jelentenek, de regisztrálni őket sem lehet, csupán szükség esetén, a háziorvostól kaphatják meg az emlékeztető oltást.

Kiknek ajánlott 18 év alatt a harmadik oltás?

– kérdeztük Bense Tamás házi gyermekorvostól.

„Azok a gyerekek, akik szív-, tüdő-, máj- vagy veseelégtelenségben szenvednek, mindenképp vegyék fel a harmadik oltást. Más esetben a 12–18 éves korosztálynak a jelenlegi információk alapján elegendő az első két oltás, a gyerekek ugyanis lényegesen jobb immunitással rendelkeznek, mint a felnőttek” – mondta az Indexnek Bense Tamás, hozzátéve, hogy ettől függetlenül nem kizárt, hogy hamarosan a 18 alattiak harmadik oltása is időszerűvé válik.

(Borítókép: Egy nőt beoltanak koronavírus elleni oltóanyaggal. Fotó:  Philipp Schulze / picture alliance / Getty Images)

Rovatok