Index Vakbarát Hírportál

A Mazsihisz elnézést kér a házasságról szóló egyházi közlemény miatt

2021. december 14., kedd 17:38

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnézést kért amiatt, hogy egy korábbi nyilatkozatban azt írták – több magyarországi egyházzal együtt –, hogy „a zsidó hagyományban a »nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja«”. 

Az állásfoglalás már a Mazsihisz vasárnapi közgyűlésén is vitát váltott ki. Frölich Róbert országos főrabbi kifogásolta, hogy a nyilatkozatba bekerült egy fenti, vállalhatatlannak tartott mondat, amely a neki és Radnóti Zoltán főrabbinak előzetesen véleményezésre megküldött tervezetben nem szerepelt. Az országos főrabbi szerint ez a mondat sértő és kirekesztő azokra nézve, akik nem élnek házasságban, továbbá ellentétes a zsidóság értékrendjével, hagyományaival, tanításával.

A nyilatkozatot a Mazsihisz nevében aláíró Heisler András elmondta: a saját hibájának tudja be, hogy a sok egyeztetés és módosítás után elsiklott a figyelme e mondat fölött. Egyetértett az országos főrabbi kritikájával, és felidézte, hogy a Mazsihisz korábban már szolidaritását fejezte ki e közösségek iránt.

Hétfőn nyilvánosságra hozott közleményében a Mazsihisz így már azt írta: az emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni és különösen kriminalizálni csupán orientációja, identitása, boldogságkeresése okán. Az ilyen minősítések rombolják a társadalmi kohéziót.

Hitünk szerint az emberi lény méltósága feltétel nélküli. A szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük

– írták. 

(via Népszava)

(Borítókép: Ultraortodox zsidó esküvő Jeruzsálemben 2014. február 19-én. Fotó: Lior Mizrahi / Getty Images Hungary)

Rovatok