Index Vakbarát Hírportál

Nyárig meghosszabbították a veszélyhelyzetet

2021. december 14., kedd 13:11

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Országgyűlés ma több mint harminc ügyben tart szavazást, többek közt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról is döntöttek. A különleges jogrend jövő nyárig marad érvényben.

Döntött a parlament, 2022. június 1-jéig meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet.

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett, a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatot 133 igen, két nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el. 63 képviselő, vagyis az ellenzék többsége nem szavazott. A szavazásokkal egy időben a parlament előtt Márki-Zay Péter és az ellenzéki összefogás közös sajtótájékoztatót tartott, erről szintén tudósítunk. 

Mint ismert, a koronavírus magyarországi megjelenése után, 2020. március 11-én országos veszélyhelyzetet léptettek életbe, és idővel korlátozó intézkedéseket vezettek be. 2020. június 18-án szűnt meg a veszélyhelyzet, de érvényben maradt a járványügyi készültség.

2020 őszén érkezett a járvány második hulláma, november 10-én az Országgyűlés megszavazta a 2020. évi CIX. törvényt, a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló beadványt. Először februárban, aztán májusban újra meghosszabbították a veszélyhelyzetet, utóbbi esetben a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig. Szeptemberben január 1-ig bezárólag ugyanakkor ismét hosszabbítottak, az ellenzék ezt a döntést akkor „indokolatlannak és megalázónak„ tartotta, a kormány ugyanakkor jelezte, hogy „így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni.”

A törvénymódosítás indoklásában most is azt hangsúlyozták, hogy

amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzet korábbi megszüntetését.

György István államtitkár a parlament egy már korábbi ülését jelezte, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása nincs hatással a jövő évi országgyűlési választások, sem pedig az országos népszavazások megtartására.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek hatályukat vesztik, ha megszűnik a veszélyhelyzet, ezért a törvény az alábbi intézkedéseket is rendezte:

(Borítókép: A Kossuth tér 2020. május 22-én. Fotó: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok