Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor bejelentése után leállították a Budapest Airport átvilágítását

2021. december 15., szerda 10:20

Továbbra is párbeszédben marad a Budapest Airport és a magyar kormány, azonban megegyeztek arról, hogy egyelőre leállítják az úgynevezett due diligence procedúrát, vagyis az átvilágítást – mondta a cég többségi tulajdonosa. A Világgazdaság szerdán megjelent lapszámában az AviAlliance kommunikációs vezetője elmondta, hogy a társaság hosszú távon elkötelezett befektető, amelynek a Budapest Airport, illetve a régió tartós fejlesztése áll érdekében.

Az átvilágítást azután állították le, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este bejelentette, a repülőtér visszaszerzésének az ügyét semmi esetre sem lenne észszerű elrendezni az országgyűlési választások előtt. A kormányfő elmondta, hogy megvárják a választást, és csak azt követően döntenek az ügyben. 

Az AviAlliance november közepén jelentette be, hogy a cég közös átvilágítási eljárását kezdeményezték a magyar kormánynál, ami a lehetséges első lépés a repülőtér eladása felé. Az AviAlliance akkor a sajtónak azt is megerősítette, hogy a magyar kormány által vezetett konzorcium egy vételi ajánlatot tett a repülőtér megvásárlására.

Mint ismeretes, a repülőtérben a német AviAlliance 55,44 százalékos, a szingapúri Malton 23,33 százalékos, a kanadai Caisse de dépot et placement du Québec pedig 21,23 százalékos tulajdonjoggal rendelkezik.

Korábban az Index beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, aki részt vett a V4-országok miniszterelnökeivel tartott budapesti megbeszélésen is.

Már nyáron felvetődött a kormány részéről a Budapest Airport megvásárlásának szándéka, később sajtóhírek szerint konzorciumok is szóba kerültek. A Bloomberg október elején arról írt, hogy a kormány újabb ajánlatot tett, több mint 1400 milliárd forint lehet a vételár. A tulajdonos AviAlliance november közepén közölte, hogy átvilágítást kezdeményezett, amit most leállítottak.

Rovatok