Index Vakbarát Hírportál

Először a köd, aztán a hó lephet el minket

2021. december 15., szerda 16:42

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég; szerda éjjel több helyen képződik köd, válik párássá a levegő – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek eljuttatott közleményében.

Mint írják, csütörtökön napközben fokozatosan javulnak a látási viszonyok, a keleti megyékben néhol viszont tartósan ködös idő várható. Szerda délután néhol, csütörtökön szórványosan lehet gyenge eső, csütörtök reggel északkeleten átmenetileg ónos eső is. Emellett a ködös tájakon fordulhat elő szitálás, ónos szitálás. Az északnyugati, északi szél holnap az Észak-Dunántúlon megerősödik, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire –3 és +4 fok között alakul, de ahol hosszabb időre csökken a felhőzet, ott ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 1 és 9 fok között valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat öt megyében (Pest megye, Baranya megye, Bács-Kiskun megye, Csongrád-Csanád megye, Tolna megye) adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést tartós, sűrű köd miatt csütörtökön. Szöveges figyelmeztető előrejelzésükben megismétlik, hogy ma estétől ismét egyre nagyobb területen romlanak a látási viszonyok, hajnalra főként a Dunántúl keleti felében és az Alföldön sűrű (zúzmarás) köd alakulhat ki. Csütörtökön a hajnali, reggeli órákban az Északi-középhegység térségében helyenként ónos eső előfordulhat átmeneti jelleggel.

A MET.hu oldalán az országos előrejelzésben azt írják, pénteken a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, de főként a szélárnyékos keleti vidékeken a köd, illetve a rétegfelhőzet hosszabb ideig megmaradhat. Helyenként előfordulhat zápor, majd havaseső-zápor, hózápor. Az északnyugati, északi szél elsősorban a Dunántúlon sokfelé megerősödik, néhol viharossá is fokozódhat. A minimum-hőmérséklet –5 és +5, a csúcsérték 2 és 8 fok között alakul.

A szombati előrejelzés szerint aznap estétől érkezhet egy melegfront összefüggőbb felhőzete északnyugat felől. Helyenként előfordulhat hózápor, néhol havaseső-zápor. Az északi szél főként a Dunántúlon megerősödik, helyenként viharos lökések is lehetnek. Hajnalban –8, +2 fokot mérhetünk. Kora délutánra 0 és +6 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap a vastagabb frontfelhőzet dél felé elhagyja hazánkat. Napközben észak felől egyre több helyen felszakadozik, csökken a felhőzet, az ország nagy részén több-kevesebb napsütés is várható, de helyenként rétegfelhős lehet az ég. Nagyobb eséllyel a keleti, északkeleti országrészben helyenként előfordulhat hószállingózás, néhol szitálás, ónos szitálás. Az északnyugati, nyugati, a Tiszántúlon a délnyugati szelet sokfelé élénk, a Dunántúlon helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban –8, +2 fokot mérhetünk, a szélvédett részeken lesz hidegebb az idő. A kora délutáni órákban 0, +7 fok valószínű.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok