Index Vakbarát Hírportál

A lehető legrosszabb időszakban félgőzzel üzemel a paksi atomerőmű

2021. december 15., szerda 09:59

Múlt péntek óta félgőzzel üzemel a paksi atomerőmű, ugyanis négy reaktorblokkból kettőt is teljes egészében ki kellett venni a hálózatra termelés alól – írja a Napi.hu

A cikk arra is emlékeztet, hogy október 16-tól kezdődött el az atomerőmű 2-es blokkjában (Paks2) a fűtőelemek cseréje, újraindítható állapotba pedig várhatóan december 15-én délutánra kerülhet. 

A Napi.hu szerint ez az időpont mintegy teljes hét csúszást, valamint termeléskiesést jelent az eredeti elképzelésekhez képest, hozzátéve, hogy ezen időszak alatt leginkább földgázból kell biztosítani a Paks2 blokk 480 MW termelési potenciáját. 

Az események sora ugyanakkor itt még nem ért véget a lap szerint, ugyanis a Paks1 reaktort is ki kellett venni az áramtermelésből még december 10-én. A vállalat múlt pénteken egy rövid közleményben arról számolt be, hogy aznap délután 15 órától 

irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt teljesen leterhelik.

A blokkra ekkor egy napra tervezett munka várt, azonban a paksi atomerőmű fele azóta is áll, éppen akkor, amikor az elmúlt héten a magyar villamosenergia-fogyasztás többször is fogyasztási rekordot döntött. 

Rovatok