Index Vakbarát Hírportál

Méltatlansági indítvánnyal mozdítaná el a Fidesz képviselője Márki-Zay Pétert

2021. december 16., csütörtök 15:12

Márki-Zay Péter polgármester méltatlanságának megállapítását kérte a hódmezővásárhelyi közgyűlés ügyrendi és mandátumvizsgáló bizottságától Cseri Tamás a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

A fideszes képviselő indítványozta:

a bizottság döntsön arról, hogy Márki-Zay Péter méltatlanná vált a polgármesteri tisztségre, mert nem tett eleget két, őt elmarasztaló jogerős bírósági ítéletben előírtaknak.

Az MTI arról számol be, hogy Cseri Tamás elmondta: a bíróság – a hódmezővásárhelyi kórház, illetve Havasi Katalin orvos igazgató, a Fidesz helyi elnöke által indított – személyiségi jogi perben jogerősen sérelemdíj megfizetésére és elégtétel adására kötelezte Márki-Zay Pétert. A bíróság előírta a polgármesternek, hogy 15 napon belül saját költségén hozzon nyilvánosságra egy-egy közleményt. Ez annak ellenére nem történt meg, hogy az egyik ítélet jogerőre emelkedése óta mintegy két év eltelt.

A fideszes képviselő közölte, a méltatlanság megállapítása esetén a közgyűlésnek döntenie kell a polgármester megbízatásának megszüntetéséről, ez már január elején megtörténhetne. Így Márki-Zay Péter idejét az országos kampányra fordíthatná az általa – a képviselő szerint – elhanyagolt polgármesteri munka helyett.

Márki-Zay Péter: A napilap visszautasította a megjelentetést

Márki-Zay Péter leszögezte: a kampányesemények idejére szabadságot vesz ki, erről pontos nyilvántartás készül. A polgármester közölte, Cseri Tamásnak is nyilvánosságra kell hoznia egy közleményt, mert valótlanságot állított az önkormányzat anyagi helyzetéről.

A politikus elismerte, hogy a kórház által indított személyiségi perben jogerősen elégtételadásra kötelezték, és a felülvizsgálati eljárásban ezt a Kúria is előírta neki, de erre nem volt lehetősége, állítása szerint a megyei napilap visszautasította közleménye megjelentetését.

A Márki-Zay Péterrel december elején készült interjúnk itt olvasható.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok