Index Vakbarát Hírportál

Azonnal szólni kell, ha életveszélyes állapotot jelez a laboreredmény

2021. december 17., péntek 06:00

Szakmai irányelv készült a kritikus betegállapotot jelző laboratóriumi eredmények kezelésének gyakorlatáról. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Orvosi laboratórium Tagozata az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával készítette el a szakmai irányelvet.

Az Ember Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint az orvosi laboratóriumok alapvető kötelessége a sürgős klinikai felülvizsgálatot igénylő eredmények időben történő közlése.

Amikor a betegek laboratóriumi eredményei azonnali életveszélyes állapotot jeleznek, azokat haladéktalanul közölni kell a felelős betegellátókkal a beteg sürgős vizsgálata és kezelése érdekében.

A nemzetközi törekvésekkel összhangban Magyarországon is szükségessé vált egy nemzetközi ajánlásokon alapuló, egységes, magyar nyelvű egészségügyi szakmai irányelv kidolgozása. Az egészségügyi szakmai irányelv célja egy egységes eljárási gyakorlat kialakítása a kritikus laboratóriumi eredmények közlésére vonatkozóan, figyelembe véve a témában meghatározó jelentőségű nemzetközi szervezetek ajánlásait és az érvényben lévő hazai rendelkezéseket.

Az egészségügyi szakmai irányelv ajánlásainak betartása javítja a betegbiztonságot, az ajánlások szerinti indikátorok alkalmazásával a kritikus laboratóriumi eredmények közlésének folyamatai nyomon követhetők és fejleszthetők – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának csütörtöki közleményében.

Rovatok