Index Vakbarát Hírportál

Hazánkban is bejegyeztek egy telephelyet az izraeli hátterű kémprogramos cégnek

2021. december 18., szombat 11:37

Magyarországon is van egy telephelye egy bonyolult céghálójú izraeli hátterű kémprogramot gyártó vállalatnak. Magyar telefonok megfigyelésének ugyanakkor nincs nyoma.

A Facebook anyacége, a Meta és a Citizan Lab egy új felmérése szerint legalább 50 ezer mobiltelefont törtek fel vagy gyűjtöttek azokról adatokat kémprogramokkal. Az egyik érintett cég a Cytrox, amelynek egyik központja Budapesten működik, és egy Brit-Virgin-szigeteken bejegyzett társaságon keresztül izraeli befektetők tűnnek fel mögötte – írta meg a napi.hu.

A cikkből kiderül, hogy noha a Facebook a jelentésében Észak-Macedóniába teszi ennek a társaságnak székhelyét, egyáltalán nem biztos, hogy valóban ott is működött. Izraelben, Hollandiában, Franciaországban, Cipruson és Magyarországon is vannak ugyanis hozzá köthető vállalatok, amelyek közül a magyar telephely lehet az egyik utolsó még működő társaságé.

Bár tavaly óta nem adott le beszámolót, több jel is arra utal, hogy a Cytrox Holding Zrt. nevű magyar cég működik még: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2020. március 26-án kezdeményezte a végelszámolását, idén szeptemberben mégis megváltoztatták a tulajdoni struktúrát, és 2021. március végi cégpapírokkal igazolták a változásokat A cégnek emellett a számlaszáma is aktív még. A budapesti központjának tényleges helye ugyanakkor bizonytalan, a jelenlegi címe ugyanis egy székhelyszolgáltatóé a belvárosban.

A Facebook több mint 300 olyan Instagram-, Facebook- és WhatsApp-fiókot tiltott le, ahol azonosították a céghez köthető Predator nevű kémprogramot, vagy érzékelték az ahhoz köthető káros kódokra mutató linkeket. A Meta által közzétett lista szerint azonban ezek egyike sem magyar telefon, tehát nem használták hazai célpontok ellen a programot.

(Borítókép: A kép illusztráció. Fotó:  Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok