Index Vakbarát Hírportál

Hercegh Anita: Számíthatunk egymásra ebben az országban

2021. december 18., szombat 17:30

A köztársasági elnök felsége a Regőczi István Alapítvány létrehozása óta megtapasztalta, hogy másodlagos áldása is van a közösségi összefogásnak, mert az a gyászoló, aki már-már összeroppanna, megélheti, hogy van kihez fordulnia a tragédiában.

Nagyságrendileg ezer körül van a covid-árvák száma Magyarországon – nyilatkozta Hercegh Anita, a köztársasági elnök felesége a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Szerinte ez visszaigazolja, hogy indokolt volt férjével közös kezdeményezésük, bár a Regőczi Alapítvány létrehozásakor nem tudhatták pontosan, mire vállalkoznak.

Ahány család, annyiféle nehézség. Ember legyen a talpán, aki megmondja, melyik a nagyobb dráma: talán a hetedik gyerekkel özvegyen maradó édesapáé, akinek a csecsemőjét meg tudták menteni, de a feleségét már nem? Vagy a nagykorúságot éppen csak betöltő fiatalemberé, akinek sem apja, sem anyja, sem nagyszülője, sem testvére? És ott vannak a kétszeresen árvák, akik a szüleik és a nagyszüleik halála után most a nagynénikhez kerültek..."

– sorolta Hercegh Anita a tragikus élethelyzeteket, amelyekkel a Regőczi István Alapítvány létrehozása óta találkozott. A köztársasági elnök felesége úgy fogalmazott:

Megható történeteket hallottam névtelen segítőkről, postaládába dobott vastag borítékról, gyerekeknek vitt tál süteményről, apró gesztusokról, amelyekben megjelent az együttérzés és a gondoskodás. Hallottam egykori osztálytársakról, iskolai közösségekről és utcabeliekről, akik azonnali anyagi és lelki segítséget adtak a bajban. Minden gyászoló család átélt hasonlót, ami bizonyítja, hogy igenis számíthatunk egymásra ebben az országban.

Hercegh Anita szerint másodlagos áldása is van a közösségi összefogásnak, mert az a gyászoló, aki már-már összeroppanna, megélheti, hogy van kihez fordulni, van kire támaszkodni a tragédiában, és ez a tapasztalat mozgósítja lelki tartalékait, és megerősíti abban, hogy tovább tudja élni az életét.

Külső támogatás nélkül egyáltalán nem biztos, hogy aktiválódnának a belső erőforrások. Nagyon sok felemelő levél érkezik az alapítványhoz, amelyek arról szólnak, hogy az emberek jók

– tette hozzá Hercegh Anita.

(Borítókép: Hercegh Anita 2021. május 12-én. Fotó: Sóki Tamás / Index)

Rovatok