Index Vakbarát Hírportál

Januártól emelkedik a polgármesterek fizetése

2021. december 18., szombat 16:47

A lakosságszámmal arányosan, sávosan növekedve, kötelezően nőnek a polgármesteri illetmények, átlagosan 30 százalékkal.

A településvezetők bére öt éve, 2016 óta nem emelkedett, de ha a jövő évi emeléshez nem rendelnek forrást, akkor azt a településeknek maguknak kell kigazdálkodniuk, erre pedig elsősorban a kistelepülések nem biztos, hogy képesek – írja a Sonline Somogy megyei hírportál.

Ha csak havi tízezer forintot emelnének egy polgármester fizetésén, már az is jelentős tétel lenne egy kistelepülés éves költségvetésében

– mondta el a lapnak Bertók László, Vése első embere, aki szerint az emelést a költségvetésre terhelni olyan lenne, mint Mátyás király esete az eszes lánnyal, aki hozott neki ajándékot, meg nem is. Szerinte helyben lassan az óvónők vagy a pedagógusok is többet keresnek, mint a kistelepülések polgármesterei.

Kozma László, Vízvár polgármestere arról adott tájékoztatást, hogy megkérdezi a településen élőket, indokoltnak tartják-e az emelést. Szerinte

a polgármesteri fizetések növekedése akár irigységre is adhat okot,

de a többség véleménye szerint mindenkinek a munkájához kell a fizetését igazítani, így a polgármestereknek is.

Amikor a kormány döntött a garantált minimálbér emelkedéséről, várható volt, hogy ez hatással lesz a többi bérre is

– tette hozzá Kozma László. 

A polgármesterek béremelése már régóta váratott magára, magyarázta a Sonline-nak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, aki egyben Tab polgármestere is.

Úgy fogalmazott, nem számítottak rá, hogy ezt most lépi meg a kormány, de abban bízik, hogy ez a lépés a köztisztviselői bérekre is hatással lesz, mert a bértáblák összecsúsznak, és emiatt általánosnak mondható, hogy bérfeszültség keletkezik a polgármesteri hivatalokban.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok