Index Vakbarát Hírportál

Minden, amit tudni kell a mai aranyvasárnapról

2021. december 19., vasárnap 15:13

Az adventi várakozás egyik legszebb pillanata, amikor a koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég. Ez történik advent negyedik vasárnapján, aranyvasárnapon. De jobb ha tudjuk, ilyen aranyvasárnapunk, mint az idei, még nem volt.

A karácsony előtti utolsó vasárnapon már minden gyertya ég az adventi koszorún, a meghittség, a harmónia mellett azonban sokak számára a mai nap az utolsó hajrá kezdetét jelzi az ünnepek előtt.

Aranyvasárnapon általában nincs rövidített munkaidő a boltokban, ez csak abban az esetben nem igaz, ha az aranyvasárnap és a szenteste ugyanarra a napra esik. Ebben az évben ez nem így van, tehát az üzletekben az alábbi nyitvatartás van érvényben:

Ha el szeretné kerülni az ünnepi zsúfoltságot, arra is van egy tippünk. A Google ugyanis olyan újítással rukkolt elő amellyel könnyen kikerülhetjük a zsúfolt helyeket. Az Area Busyness segítségével bármilyen területen meg tudjuk nézni, hogy az mikor számít zsúfoltnak és mikor járnak arrafelé kevesebben. Vagyis vásárlás előtt alaposan felkészülhetünk a vágyott bolt környékének látogatottságából, ki tudjuk sakkozni, hogy mikor is érdemes igazán útnak indulni, mikor járnak arra a legkevesebben. Ez nem csak az ünnepi időszakban lesz majd hasznos.

Egy jó karácsonyi vásár soha nem rossz

Vannak, akik számára ez a nap inkább a kikapcsolódásról szól, amire jó lehetőséget nyújtanak a karácsonyi vásárok. Aki Budapesten, a Vörösmarty téri karácsonyi vásárra látogat, fontos, hogy ne felejtse otthon a védettségi igazolványát, ugyanis csak úgy lehet belépni a vásár területére.

Az ellenőrzéskor fel kell mutatni a személyazonosító igazolványt is.

Oltás hiányában azokat is beengedik, akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, akiknek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, az EESZT-ben legalább egy pozitív eredményű PCR-tesztjük vagy antigéngyorstesztjük van nyilvántartva, vagy az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesésüket. Nemcsak a magyarokat, de a külföldieket is ellenőrzik, nekik nemzetközi igazolást vagy negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk.

Budapest mellett több vidéki városban is vannak karácsonyi vásárok, így többek között. Baján, Debrecenben, Győrben vagy Szegeden.

Népszerű célpontnak számít a bécsi karácsonyi vásár is, ami végül december 13-án nyitotta meg kapuit. A korlátozásokat azonban csak azok számára oldották fel, akik már felvették a koronavírus elleni védőoltást, vagy felgyógyultak a betegségből. Az osztrák szabályozás szerint beltérben 25 főig, kültéren háromszáz főig engedélyezett a rendezvények megtartása. Étel és ital fogyasztása csak arra kijelölt helyen, ültetett formában lehetséges, ez pedig a karácsonyi vásárokra is érvényes.

Ha a vásárokon vesszük meg a családnak, barátoknak szánt karácsonyi ajándékot, érdemes odafigyelni a csomagolásra is. Ugyan már kevesebb műanyagzacskót használnak az emberek, de emelkedett a papír csomagolóanyagok kereslete és az ára is. A legnagyobb áremelkedés az idén következett be, inkább a második félévben. Ezek majd várhatóan jövőre fognak jelentkezni az árakban. Arra azonban mindenképpen számítanunk kell, hogy a termékhez viszonyítva a csomagolás ára akár a kifizetett összeg 5–30 százaléka is lehet.

Ha valami hidegre vágyik, van egy ötletünk

A síelés szintén egy remek kikapcsolódás lehet, akár barátokkal, vagy a családdal. A járvány miatt pedig egyre többen választják a hazai pályákat. Erről korábban Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke beszélt. Mint mondta, a pandémia idején rekordszámú magyar síelő vette igénybe a hazai sípályákat, ebben a szezonban is hasonló forgalomra számítanak. 

Magyarország területén összesen 43 síelésre alkalmas síterep van, közülük a legismertebbek Epelényben, Kékestetőn, Bánkúton, Pécsett, Mátraszentistvánon, Sátoraljaújhelyen és Visegrádon működik.

síszezon Ausztriában sem marad el, szigorú szabályozások mellett ugyan, de síparadicsomok nyitva tartanak. Arra azonban fontos figyelni, hogy karácsonyra a jelenleginél is több korlátozó intézkedés várható a koronavírus új variánsa, az omikron miatt.

Ausztria december 20-tól szigorít a beutazási feltételeken, így csak azok léphetnek be majd az országba, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást, vagy igazoltan átestek a fertőzésen. Ők is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss, negatív PCR-tesztet, vagy a harmadik oltást igazoló iratot, különben karanténba kell vonulniuk. A karantén alól csak azok szabadulnak, akik beutazást követően negatív PCR-tesztet produkálnak. A szabályozás nem alkalmazható

Ha a szomszédos országba utazik, ne felejtsen el tájékozódni a határok helyzetéről sem. Jelenleg Ausztria felől a déli és keleti országhatár felé erős a tranzitforgalom. Az M1-es autópálya, M0-s autóút, M5-ös autópálya vonalán, továbbá az M43-as autópályán, és a határ felé vezető főutakon is megnövekedett forgalommal kell számolni, ami szakaszos torlódásokat és hosszabb menetidőt okozhat.

A magyar–ukrán határon 2–3 órás várakozási időre kell készülnie a kilépni szándékozóknak Beregsuránynál, Tiszabecsnél és Záhonynál is. 

A magyar–román határszakaszon Nagykerekinél, Csanádpalotánál, Gyulánál és Csengersimánál a kilépésre várakozó kamion és személyautók várakozási ideje, akár az öt órát is elérheti.

Szerbia felé az M5-ös autópályán Röszkénél, illetve az 53-as főúton Tompánál kell többet várakozni a határállomásokon, járműtípustól függően akár 1–4 órát is.

Elő a képeslapokkal!

Amennyiben azon kevesek közé tartozik, akik még küldenek karácsonykor csomagot vagy képeslapot az ismerősöknek, akkor a december 20. egy fontos dátum lehet. A Magyar Posta ugyanis azt javasolja az ügyfeleinek, hogy legkésőbb eddig adják fel a karácsonyra szánt csomagokat.

Szóval elő a képeslapokkal, és még ma írják meg a kedves üzeneteiket a rég nem látott családtagoknak, barátoknak és ismerősöknek, különben csak karácsony után kapják majd kézhez azokat.

A posta egyébként ebben az időszakban számít a legtöbb csomagra, kalkulálva azzal, hogy az idei évben is rekordot fognak dönteni. Ezen időszak alatt a létszámot is megemelik, a logisztika területén pedig kölcsönzött munkaerőt alkalmaznak.

(Borítókép: Mohos Gábor a Szent István-bazilika segédpüspöke meggyújtja az első gyertyát az adventi koszorún az Advent Bazilika karácsonyi vásáron a bazilika előtti Szent István téren 2021. november 28-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Rovatok