Index Vakbarát Hírportál

Óriási felfedezés Szegeden, könnyebben diagnosztizálhatják ezt a kegyetlen betegséget

2021. december 19., vasárnap 06:36

Autoimmun betegségeket vizsgáló, uniós támogatással megvalósult 996 millió forintos kutatási program zárult le a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban és a Szegedi Tudományegyetemen – tájékoztat az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet.

Kiemelték, hogy az ötéves projekt célja az autoimmun betegségekkel kapcsolatos ismeretek bővítése volt, a legmodernebb technológiák felhasználásával. 

A kutatás alatt a szisztémás, tehát több szervet is érintő autoimmun kórképek kialakulásának vagy előrehaladásának hátterében álló mechanizmusokat tanulmányozták. A szakemberek az elsősorban ízületek gyulladásával járó reumatoid artritiszben, a bőr és ízületi tüneteket okozó szisztémás lupus erythematosusban és a főként 40–60 év közötti nőket érintő progresszív szisztémás szklerózisban szenvedő páciensek vérmintáit vizsgálták.

A szakemberek eddig nem ismert klinikai, molekuláris és immunológiai markereket azonosítottak, amelyek segítséget jelentenek az autoimmun, gyulladásos kórképek diagnosztizálásában, a betegség lefolyásának-, a gyógyszeres kezelés várható hatásának megítélésében és a szövődmények előrejelzésében.

A kutatók felfedeztek egy új vérplazmamarkert, amely a reumatoid artritisz korai diagnózisát segítheti elő.

A projekt részeként egy olyan bioanalitikai rendszert is beszereztek, amely korábban elérhetetlen felbontásban teszi lehetővé egyedi sejtek profilozását több tulajdonság alapján. A kutatók több immunsejt-alpopulációt azonosítottak, amelyek a vizsgált betegségek kialakulásában játszanak szerepet.

(MTI)

(Borítókép: Szegedi Tudományegyetem Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok