Index Vakbarát Hírportál

Sulyok Tamás: Az Alkotmánybíróság tagjai elmozdíthatatlanok

2021. december 19., vasárnap 08:54

Nem lehet vita abban, hogy az alkotmányt csak olyan többséggel lehet módosítani, ahogy azt a hatályos szabályok megengedik, továbbá abban sem, hogy az Alkotmánybíróság tagjai elmozdíthatatlanok – hangsúlyozta Sulyok Tamást, a testület elnöke a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában.

A testület elnöke korábban nyílt levélben reagált azokra az egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre, amelyek kormányváltás esetén az Alaptörvény egy tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba.

Eddig az Alkotmánybíróság elnöke nem került olyan helyzetbe, hogy nyílt levelet kelljen intéznie a hatalmi ágak képviselőihez e tárgyban – mondta Sulyok Tamás.  Mint mondta, Magyarországon a rendszerváltás óta valamennyi politikai erő között konszenzus uralkodott „az alkotmányosság mindenáron való betartásáról”. Soha, senki nem vonta kétségbe, hogy csak alkotmányos eszközökkel lehet jogszabályt módosítani és bármilyen politikai jellegű cselekvést elvégezni – fogalmazott.

Sulyok Tamás szerint az alkotmánybíráskodás egész Európában két nagyon fontos cölöpön nyugszik: az alkotmánybírósági határozatoknak mindenkire kiterjedő hatállyal kell bírniuk, továbbá az alkotmánybírák hivatali idejük alatt nem mozdíthatók el semmiféle parlamenti többséggel.

Semmilyen politikai erő el nem mozdíthatja őket, még rendkívüli jogrend esetén is biztosítani kell az Alkotmánybíróság működését

– szögezte le Sulyok Tamás, aki szerint ha az alkotmányos renden csupán egy rést is ütnek, akkor annak egésze összedől. Hozzátette:

Aki az alkotmánybírók elmozdításában gondolkodik, az nem sakkozik, hanem felborítja a sakktáblát.

A testület elnöke elmondta, hogy az alkotmányos rendnek jogszerű alternatívája nincs, a másik lehetőség a bizonytalanság, a puccs, egy olyan politikai helyzet, ami nálunk soha nem fordult elő. Hozzátette: az alkotmány tartalmáról lehet vita, de arról nem lehet, hogy az alkotmányt csak olyan többséggel lehet módosítani, ahogy azt a hatályos szabályok megengedik, és abban sem lehet vita, hogy az Alkotmánybíróság tagjai elmozdíthatatlanok – tette hozzá.

Sulyok Tamás elmondta, hogy a hatályos alaptörvény világosan meghatározza, mely szerv jogosult alkotmányt elfogadni vagy módosítani, és azt milyen többséggel jogosult megtenni.

Ezek kőbe vésett szabályok, ezekkel nem lehet vitatkozni

– szögezte le.  Sulyok Tamás kitért arra is, hogy alkotmányos szabályok alkotják a jogrend alapját: a jogrend és a jogbiztonság megingása az emberek személyi és gazdasági biztonságának sérelmével jár.

(Borítókép: Sulyok Tamás 2014. szeptember 22-án. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok