Index Vakbarát Hírportál

Eddig huszonötezer aláírás gyűlt össze az ellenzék népszavazási kérdései mellett

2021. december 21., kedd 17:26

Már 25 ezer aláírást gyűjtöttek össze a DK, a Jobbik, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái a múlt csütörtökön indult népszavazási kezdeményezés támogatására – közölte az ellenzéki összefogás.

Az egységes ellenzék által kezdeményezett jövővédő népszavazás célja, hogy Magyarország legyen mindenkié: végre vegyük kezünkbe a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyarok megsegítését, és hogy a kormány a magyarok érdekeit védje, ne pedig a fideszes kiváltságosok és Kína érdekeit

– olvasható a közös közleményben.

Az ellenzék azt is írta: az álláskeresési járadék jelenlegi három hónapos időtartama a legalacsonyabb az EU-ban, ami szerintük azt mutatja, hogy az Orbán-kormány „csak emberi erőforrásként tekint ránk, és a végletekig kizsigerel minket”.

Azt azonban elismerték, hogy a járadék kilenc hónapra emelése önmagában nem oldja meg az ország szociális gondjait, de kijelöli azt az utat, amelyen haladni kell.

A Fudan egyszerre külpolitikai üzenet is, ahol hitet teszünk az ország uniós tagsága mellett, egyben a fiataloknak szóló üzenet is, akiktől Orbán Viktor elvenné a még meg sem épült Diákvárost, a tanulási lehetőséget, hogy mindezeket a kínai kommunista pártnak adja

– közölték az ellenzéki pártok.

Úgy vélik, most bebizonyosodik, hogy van igény a demokráciára Magyarországon, és hogy az egységes ellenzék közös aláírásgyűjtése újra mozgósítani tudja a változást akarókat, „mert a nyílt diktatúra irányába lépkedő NER egyre több ember számára válik élhetetlenné”. Azt is megjegyezték, az ellenzéki összefogás a NER helyett kínál alternatívát.

A közleményben hét ellenzéki politikus álláspontja, személyes tapasztalata is olvasható az aláírásgyűjtésről:

  1. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint fantasztikus látni, hogy milyen lelkesedéssel állnak sorba, hogy nemet mondjanak a keleti diktatúrákra és igent a nyugati jólétre.
  2. Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője elmondta, hogy egymás kezéből vették ki a tollat az aláírók Gödöllőn, mert nagyon érzékenyen érinti őket, hogy három hónap alatt nem lehet munkát találni, de a gyerekeknek akkor is kell enni adni.
  3. Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, amíg valaki aláír, olyan elszántság látszik az arcán, amivel egyetlen hatalom sem szállhat szembe soha. Nagyon jó ezt látni!
  4. Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja, országgyűlési képviselőjelölt szerint az előválasztás világosan megmutatta, hogy van igény a demokráciára Magyarországon, az emberek nem akarják Orbán Viktorra bízni az ország jövőjét.
  5. Az MSZP által támogatott Vajda Zoltán képviselőjelölt, XVI. kerületi önkormányzati képviselő elmondta, hogy az Örs vezér téren folyamatosan jönnek aláírni. Az emberek inkább várnak tíz percet, mint újabb négy évet.
  6. Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési frakciójának vezetője azt tapasztalta, hogy sokan vannak, akik leváltanák a hatalom embereit. Ez a népszavazás az első lépés a kormányváltás felé.
  7. Bana Tibor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőjelöltje az aktivisták áldozatos munkáját hangsúlyozza. Az ő segítségükkel tudják a legkisebb településekre is eljuttatni az íveket.

Hétfőn a Magyar Kétfarkú Kutya Párt sérelmezte, hogy nem kaptak elég aláírásgyűjtő ívet a hatpárti ellenzéktől. Facebook-oldalán a párt azt is közölte: „a hatpárti ellenzék oldalán meghirdetett helyeken az aláírók szerint sok esetben nincs valójában pult, hiába mennek oda. Készül valami fotó egy-egy politikussal, aztán annyi.”

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Kutyapárt segítségére sietett. „Ezen ne múljon, én szívesen adok! Aztán majd kérek a központból másikat helyette. Keressétek a kollégáimat holnap!” – írta a független képviselő a Kutyapárt Facebook-oldalán.

A Nemzeti Választási Iroda december 15-én adta át Karácsony Gergelynek a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő íveket.

Márki-Zay Péter civil szervezete szerint szándékosan nem kapnak elég ívet

A Mindenki Magyarországa Mozgalom sajtóosztálya külön is kiadott egy közleményt, a szervezet szerint a Nemzeti Választási Iroda „folyamatosan és szándékosan nehezíti”, „minden lehetséges eszközzel hátráltatja” az ellenzék népszavazásához szükséges kétszázezer támogató aláírás összegyűjtését.

„Budapest főpolgármesteréhez ma eljuttatott tájékoztatójuk szerint csak december 23-án tudnak további íveket biztosítani” – közölte az MMM.

Állításuk szerint a pótlólag megigényelt aláíróíveket 2021. december 17-én kérvényezték az NVI-től.

„A máskor órákon belül nyomtatványokat előállíttatni képes közhivatal most egyhetes határidővel nyomtatja az egyébként térítési díjas íveket. A 2021. decemberben kikért íveket is az ígért 13-a helyett csak 15-én délután vehették át a kezdeményezők” – írták. Hozzátették: „A kormány húzza az időt, a Nemzeti Választási Iroda pedig asszisztál ehhez.”

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok