Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt kellett dönteni az új uniós Pfizer-beszerzésről

2021. december 22., szerda 10:56

Mindössze egy napot hagyott az Európai Bizottság a kormánynak, hogy eldöntsék, részt kívánunk-e venni az új uniós Pfizer-beszerzésben, amelyről Ursula von der Leyen egy SMS-üzenetben értesítette a magyar kormányfőt – árulta el az Indexnek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Magyarország ezúttal további 9,5 millió adag Pfizer-vakcinát rendelt az omikron-variáns miatt gyorsan elindított újabb uniós beszerzésben – erről Orbán Viktor beszélt a tegnapi, maratoni évzáró Kormányinfón. Az Index összeszedte, mit lehet jelenleg tudni az eddigi és az újabb Pfizer-oltóanyag-beszerzésekről.

A kormány döntése értelmében Magyarországnak rendelkeznie kell a teljes lakosság háromszori beoltásához elegendő oltóanyag-mennyiséggel. Ennek megfelelően az operatív törzs rendelkezett arról, hogy a vakcinák fogyását és felhasználhatósági idejét figyelembe véve folyamatos legyen az oltóanyag-utánpótlás.

Pfizer-vakcinából az első uniós beszerzés keretében 10,8 millió adagot rendeltünk, ami november végére mind meg is érkezett. Ezt a felnőttek, valamint a 12–17 év közötti korosztály oltásához használják, és az alapimmunizálás mellett ezt a készletet alkalmazzák a megerősítő harmadik oltáshoz is. Jelenleg Pfizerből van a legtöbb oltóanyagunk, még 2,4 millió dózis áll rendelkezésre – tudta meg lapunk.

Ezenfelül Magyarország a közelmúltban további 2 millió adag, gyermekek oltására használható Pfizer-vakcinát is rendelt, amely 2022-ben és 2023-ban fog megérkezni. Az első szállítmány, 138 ezer adag vakcina december 14-én érkezett meg, ezzel kezdődhetett meg az érintett korosztály oltása.

Az Európai Bizottság az omikron-vírusvariáns megjelenése miatt újabb közös uniós Pfizer-vakcina-beszerzést indít, amelyben Magyarország is részt vesz. Ez alkalommal hazánk összesen 9,5 millió adag Pfizert rendelt, amelynek köszönhetően 2022 második félévére újabb 3 millió adag, 2023-ra pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való – Pfizer-oltóanyag érkezhet hazánkba

– árulta el Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke lapunknak, aki érdeklődésünkre azt is elmondta, az új megrendelés értéke 195 millió euró.

A három beszerzésben Magyarország összesen tehát 22,3 millió Pfizer-oltóanyagot rendelt

– tette hozzá.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kiemelte: a kormány tehát most az új koronavírus-változat, az omikron ellen kíván beszerezni vakcinákat. „Új vakcina – új rendelés” – fogalmazott, és felidézte:

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke december 13-án délelőtt 9:44-kor egy sms-t küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben arról írt, hogy az omikron-vírusvariáns elleni vakcinabeszerzésre megnyitnak egy új opciót, és kérte a miniszterelnököt, hogy Magyarország sürgősen – másnapi határidőre – jelezze, szeretne-e élni ezzel a lehetőséggel.

Ráadásul a gyerekek számára készített vakcina korábban nem is létezett, így mindenképpen egy új megállapodásról, új beszerzésről beszélhetünk – húzta alá Havasi Bertalan a gyorsan elindított, uniós Pfizer-beszerzéssel kapcsolatban.

(Borítókép:  STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)

Rovatok