Index Vakbarát Hírportál

A PTE a legzöldebb magyarországi egyetem

2021. december 22., szerda 14:40

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén a 42. helyen végzett a környezettudatos egyetemek csaknem ezer intézményt számláló világrangsorában, és ezzel megmaradt a „legzöldebb hazai egyetemnek” – jelentették be a baranyai intézmény vezetői a PTE fenntarthatósági eredményeit és jövőképét bemutató szerdai sajtótájékoztatójukon.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a PTE-t fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kurátora, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító és tiszteletbeli elnöke közölte, az UI GreenMetric World University Rankings nemzetközi rangsorában környezeti ambícióinak és a hozzájuk kapcsolódó erőfeszítéseknek köszönhetően „évről évre” képes volt előrelépni a baranyai egyetem. Elmondta, a PTE a világ zöld egyetemeinek élmezőnyében – 956 egyetem részvételével – a 42. helyen végzett, és a magyar egyetemek között, a tavalyi eredményhez hasonlóan ismét a legjobbnak bizonyult.

Szili Katalin szerint a PTE „jó helyzetből indul”, amikor az egyetemi modellváltást követően az intézmény karakterét szeretné kialakítani. Ebben a környezetvédelmet, a fenntarthatóságot és a társadalmi, szociális célokat szolgáló intézkedések kiemelt szerepet játszanak majd. Azt mondta, készül a PTE fenntartható fejlődési stratégiája, amely meghatározza a következő évek intézkedéseit, programjait és a megyeszékhelynek, Baranyának és a régiónak is példaként szolgálhat.

Decsi István, a PTE kancellárja arról beszélt, sokéves kitartó munka van a mögött, hogy a világ nyolcvan országának csaknem ezer egyeteme között a pécsi a top 50-be került, hozzáfűzve, a cél, hogy a következő években a legjobb 20 közé kerüljön. A PTE fenntarthatósági intézkedései közül kiemelte, évente 4000 köbméter uszodai vizet hasznosítanak újra, PET-palack-mentessé tették az intézményt, csaknem másfél ezer biciklitárolót hoztak létre, hibrid és elektromos meghajtású szolgálati járműveket állítottak szolgálatba, az épületeikben felhasznált energia 60 százaléka pedig megújuló forrásból érkezik.

Kulcsár Tünde, az intézmény Zöld egyetem programkoordinátora felhívta a figyelmet arra, hogy a PTE más elismerések mellett idén megszerezte a „Kerékpárosbarát munkahely – közintézmény-kategória” győztese címet is. Megemlítette, hogy az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljához és a nemzeti fenntarthatósági stratégiához kapcsolódva középtávú stratégiát készítene és ebben számítanak hallgatóikra, oktatóikra is.

(via MTI)

Rovatok