Index Vakbarát Hírportál

Bekerült a Debreceni Egyetem közfeladatai közé a hazai vakcina-előállítás fejlesztése

2021. december 22., szerda 18:26

Az állami fenntartású egyetemek esetében is biztosítják a második 15 százalékos béremelés jogszabályi hátterét, egy hónapra rövidítik le a külföldön szerzett diplomák hazai elismertetésének idejét, és egyes egyetemeket illetően is fontos változások történtek – hívta fel a figyelmet az ITM közleményben.

Megjelentek a felsőoktatást érintő törvénymódosítások, amelyeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére fogadott el az Országgyűlés.

Ezek alapján a Testnevelési Egyetem a tevékenységét, képzési kínálatát megfelelően tükröző új néven, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemként működik tovább, míg a Debreceni Egyetem ellátandó közfeladatai közé bekerült 

a hazai vakcina-előállítás kutatás-fejlesztési és gyártástechnológiai tudásának fejlesztése.

Az intézmény bázisán jön létre a működését jövőre megkezdő Nemzeti Oltóanyaggyár a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Szintén fontos változás, hogy a külföldön végzett magyarok diplomáit a jövőben egy hónap alatt elismerik, ami egyben ingyenessé is válik. Emellett a doktori képzés rugalmasabb lesz azáltal, hogy a mesterképzés utolsó évében a hallgató felvehet olyan tantárgyakat, amelyek a doktori képzésbe számítanak bele. Az új előírások továbbá az állami fenntartású egyetemeken is megteremtik a további, második 15 százalékos béremelés jogszabályi garanciáit. 

Változás a szakképzésben

Az elmúlt évben jelentősen bővültek a felsőoktatási felvételi eljárásban a pontszámítás során figyelembe vehető többletpont-jogosultságok. A megerősített szakképzési rendszerhez igazodva a jövőben kedvező pontszámítás támogatja az okleveles technikusi szakmai vizsgával rendelkezőket is az egyetemre való bekerülésben. Ezek mellett többen nyerhetnek felvételt csak a szakmai vizsgájuk alapján is úgy, hogy az ott elért eredményük négyszeresét veszik figyelembe.

A szakképzés versenyképességéhez emellett hozzájárul, hogy tehetséggondozó diákkör- és mentorprogram indul a hátrányos helyzetű tanulókra fókuszálva.

Rovatok