Index Vakbarát Hírportál

Merkely Béla: Ötvenhat, műtüdőkezelésben részesülő beteg közül ötvennégy oltatlan volt

2021. december 23., csütörtök 11:10 | aznap frissítve

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy

a Semmelweis Egyetemen Covid–19 miatt eddig ötvenhat, műtüdő- (ECMO) kezelésben részesülő beteg közül ötvennégy oltatlan volt, míg két beteg két oltással rendelkezett ugyan, de 180 napon túl voltak oltva akkor, amikor a koronavírust diagnosztizálták náluk.

A rektor hozzátette: az ilyen adatok bizonyítják leginkább az oltás szükségességét és hatékonyságát.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Merkely Béla a kórházban kezeltek oltottságára vonatkozó számokat ismertetett, de Szél Bernadett független parlamenti képviselő hiába kérte ezeknek az adatoknak a részleteit.

Az egyetem honlapján ezzel kapcsolatban azt írják, hogy a négy orvosképző egyetem klinikai központjainak egészségügyi szolgáltatóként járványügyi jelentési kötelezettsége van a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felé, de a munkacsoport ülésén nem kizárólag ezeket a közérdekű adatokat osztják meg a résztvevőkkel.

Az intézmények a betegellátás területéről úgynevezett aggregált adatokat gyűjtenek, és az így kapott keresztmetszeti, tehát az aktuális helyzetet tükröző információkat tárják a résztvevők elé.

A munkacsoport ezeket megvizsgálva, a klinikumban szerzett tapasztalatokat, gyakorlatokat és eljárásokat figyelembe véve fogalmaz meg konszenzusos javaslatokat és ajánlásokat az operatív törzs vezetői felé.

A közérdekű adatok az NNK-hoz tartoznak, míg saját betegellátásból származó belső információik felett az egyes intézmények rendelkeznek. Ennek megfelelően egyik egyetem sem adhatja ki a másik három intézmény adatait, nem kommunikálhatnak – még közadatkérés esetén sem – egymás nevében.

A Semmelweis Egyetem rektora és szakértői a munkacsoportban végzett feladatuk miatt ismerik az aggregált adatokat, de adatgazdaként nem rendelkeznek felettük, nem kezelik és nem is adhatják ki ezeket részletekbe menően. A munkájuk során csak az megengedett, hogy a legfontosabb, összesített adatokat tudassák a közvéleménnyel.

Merkely Béla kifejtette:

Az elmúlt hónapokban nemcsak a betegellátás során kellett megküzdenünk a Covid–19 által kiváltott hatásokkal, hanem a közbeszédben is, ahol laikusok »értelmezik« a tudományos munkák eredményét, és igazságként kiáltják ki.

A rektor hangsúlyozta, hogy minden olyan híresztelés, amely az orvosokat támadja és igyekszik ellehetetleníteni egy világjárvány idején, gyengíti a védekezést és zavart kelt, továbbá csökkenti az oltási hajlandóságot, ami növeli a megbetegedések és halálozások számát.

(Borítókép: Merkely Béla. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok