Index Vakbarát Hírportál

Halálos méreg a kutyáknak a fogyókúrás sütemény

2021. december 25., szombat 14:28

Az elhízás a házi kedvenceknek se tesz jót. A csoki például kifejezetten árt a kutyáknak, a cukor helyett alkalmazott xillit, vagyis a nyírfacukor meg is ölheti őket.

A mesterséges édesítőszerek mindegyike veszélyes a kutyákra – mondta el a a Somogy megyei hírportál, a sonline kérdésére Pelbát József, kaposvári állatorvos, majd egy szomorú példával támasztotta alá szakvéleményét:

Volt olyan esetem, hogy Németországból jöttek hazafelé, és a család vizslája útközben megevett egy xillites süteményt. Sajnos már nem tudtuk megmenteni.

A kutyák hasnyálmirigye ugyanis nem tolerálja a mesterséges édesítőket. Ha az állat megkaparint egy nyírfacukorral készült nasit, és nem jut időben életmentő kezeléshez, el is pusztulhat, figyelmeztet az állatorvos.

Kutyának se kell a szénhidrát

 Az ünnepi lakomákkal is óvatosan kell bánniuk a gondos gazdáknak, mert a a nehéz ételek, a hagyományos karácsonyi töltött káposzta éppúgy, mint minden túl zsíros, fűszeres étel fokozott hasnyálmirigy megterhelést okozhat az ebeknél.

A szakember azt tanácsolja, hogy az ünnepek alatt se étellel ajándékozzuk meg házi kedvenceket, hiszen a plusz étkezésnél sokkal jobban örülnek annak, ha ilyenkor többet sétálhatnak, játszhatnak a gazdájukkal.

Mivel a kutyák is szeretnek falatozni, akkor is, ha már nem éhesek, a jószívű gazdák hajlamosak felhízlalni kedvenceiket. Ha emiatt fogyókúrára lesz szükség, Böszörményi Zsolt a Farkaskonyha kutyaséfje azt tanácsolja, hogy kutyatápok helyett kapjanak nyers, vagy párolt húsból készült házi menüt, belsőségekkel és friss zöldségekkel.

Egy kutyának az égvilágon semmi szüksége sem burgonyára, sem gabonára és az sem jó, ha a rizs az eledel alapja. A kutya és a cica elsődleges tápláléka a hús.

– vallja a szakértő.

Böszörményi Zsolt azt tanácsolja, hogy ha muszáj nasival kényeztetni négylábú barátainkat, akkor kapjanak természetes, levegőn szárított rágcsálnivalót, mellyel sokáig elfoglalják magukat, nincs benne szénhidrát, és még a fogukat, ínyüket is jól edzi. Jutalomfalatként mindig csak pici apró falatkákat adjunk, amelyek húsból készültek, és nem tartalmaznak gabonát, vagy ízfokozókat.

(Borítókép: Oli Scarff / Getty Images)

Rovatok