Index Vakbarát Hírportál

Mégsem lesz a pécsieknek új stadionjuk

2021. december 25., szombat 18:52

Több száz milliárd forintos átrendezésekről döntött a kormány a jövő évi költségvetéssel összefüggésben, ennek részeként pedig lefújták egy stadion építését is Pécsett.

Még szenteste napján is zajlott a költségvetési átcsoportosítás, amint azt a Magyar Közlöny december 24-én megjelent száma tanúsítja. Ebből derült ki, hogy a kormány – rendhagyó módon –  visszavonta egy korábbi határozatát, amely a Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szól. 

Pécsett egy 8 ezer fős UEFA 4. kategóriájú stadion épülését tervezték, idén az év közepén kijelölték a beruházás előkészítéséért, megvalósításáért felelős minisztereket, megkezdték a források biztosítását és a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításának előkészítését is. 

A projektet 12-18 milliárd forintból valósították volna meg, a stadion azonban megosztotta a helyieket. Most végül azok örülhetnek, akik nem szerettek volna arénát, a 2021-es költségvetés utolsó pillanatban történő átfaragásával máshova kerülnek az adóforintmilliárdok. 

Átrendezték a költségvetést, változik a SZÉP-kártya használata

A pécsi stadion azonban nincs egyedül a forrásmegvonásban. Egy kisebb lépésben a helyi önkormányzatok támogatási közül 362 millió forintot vett el a kormány, amit a községi önkormányzatok támogatására és a kaposvári ipari-innovációs park fejlesztésére csoportosít át. Egy sokkal nagyobb lépésben 341,5 milliárd forintot vesznek ki a Gazdaság-újraindítási Alapból, növelve a költségvetési hiányt. Ebből az óriási átrendezésből

Ezen kívül az egyes minisztériumok, kormányhivatalok közt is kisebb költségvetési átrendezésekről döntött a kormány. Ezt elsősorban ugyancsak a Gazdaság-újraindítási Alapból elvont összegekből tervezik finanszírozni.

Szintén a Magyar Közlönyben jelent meg az, hogy jövő februártól kezdve pontosan mi mindent vásárolhatunk a SZÉP-kártyával egy változtatásnak köszönhetően. Erről korábban Orbán Viktor tett egy rövid bejelentést a Facebookon, ennek a részleteit ismerhettük most meg.

(Mfor)

Rovatok