Index Vakbarát Hírportál

Jön az ónos eső, újabb megyékre adtak ki riasztást

2021. december 28., kedd 17:32 | aznap frissítve

Kedden többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, több helyen gyenge csapadék valószínű. Ónos szitálás, ónos eső, máshol eső is előfordulhat, míg az Északi-középhegység térségében havazás valószínű – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A prognózis szerint estétől több hullámban érkezik majd a csapadék északnyugati irányból, északkeleten havazás, míg elsősorban a főváros tágabb környezetében, illetve az Alföld északi felében ónos eső, máshol viszont eső lesz jellemző.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint négy megyében is narancs riasztás van érvényben. A figyelmeztetés alapján Pest, Heves, Nógrád, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében is előfordulhat tartós, többórás ónos eső.

Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém megyében elsőfokú a veszélyjelzés.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek korábban eljuttatott közleményében azt kérte, hogy mindenki tájékozódjon, van-e érvényben meteorológiai riasztás. A szóvivő egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy senki se induljon útnak ott, ahol narancs vagy piros riasztás van érvényben.

Délkelet felé haladva a csapadékzóna a délutáni órákig elhagyja az országot, amelyet mögötte egy újabb csapadékzóna követ, amely a Tiszától nyugatra okozhat majd esőt. Az Észak-Dunántúlon időnként helyenként megélénkül a többnyire mérsékelt délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 6 és plusz 2 fok között alakul. Szerdán mínusz 1 és plusz 7 fok között valószínű a legmagasabb nappali hőmérséklet, hidegebb északkeleten lesz. 

(Borítókép: Autó és kerékpáros halad a jeges úton ónos esőben a Békés megyei Gádoroson 2021. december 27-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok