Index Vakbarát Hírportál

Fagy, ónos eső és havazás is várható, kiadták a figyelmeztetést

2021. december 28., kedd 06:39

Kedden többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de kisebb körzetekben északkeleten, illetve késő délután a Dunántúlon kevesebb felhős is lehet. Előbb a Dél-Dunántúlon várható csapadék, ami később az Alföldre, majd az Északi-középhegységre is átterjed – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Kedden Magyarország nagy részén elsősorban esőre kell számítani, de a hóval borított, illetve fagypont alatti területeken ónos eső, az Északi-középhegység északi felén és a magasabban fekvő helyeken havazás várható. Késő este Észak-Dunántúlon is elered az eső.

A többnyire mérsékelt délkeleti szél Észak-Dunántúlon időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és plusz 4 fok között alakul, északkeleten lehet nagy területen fagypont alatt. Késő estére mínusz 5 és plusz 3 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint kedden napközben egy összeáramlási zóna mentén előbb Baranya megyében, majd a délutáni, késő délutáni óráktól már az Alföld északi felén, a főváros térségében, később pedig az Északi-középhegység környezetében is várható ónos eső. A csapadék pontos mennyisége bizonytalan, az említett térségekben keddre a narancs riasztás kiadása sem zárható ki teljesen – olvasható az előrejelzésben.

Este az Északi-középhegység térségében újabb havazás kezdődik, melyet idővel délnyugat felől egyre többfelé fagyott eső, ónos eső vált fel, a havazás az északkeleti határvidékre korlátozódik. A térségben kedd éjfélig összességében maximum 4 centiméter friss hó hullhat.

(Borítókép: Személyautó szélvédőjéről takarítják le a fagyott ónos esőt a Békés megyei Gádoroson 2021. december 27-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok