Index Vakbarát Hírportál

Benkő Tibor: Igény esetén Magyarország is küldhet katonákat a lengyel–belarusz határra

2021. december 28., kedd 17:26

Idén tizenhat halálos áldozata volt a koronavírusnak a katonák és a honvédelmi alkalmazottak körében. A honvédségnek „sok-sok árvája van”, akik támogatásában a katonák tapasztaltak, de „elveszett emberünket pótolni nem tudjuk” – mondta Benkő Tibor a Spirit FM Exkluzív című műsorában.

A honvédelmi miniszter a hathavi illetményről is beszélt, amelyet az egyenruhások „odaadó, lelkiismeretes munkájukért” kapnak a kormány döntése alapján, január 1-jétől pedig tízszázalékos illetményfejlesztésre számíthatnak.

Benkő Tibor az oktatásra is kitért. A kadétképzési programban nemrég a századik középiskolával kötöttek megállapodást arról, hogy ez is szerepet kap majd az intézmény oktatásában. Jelenleg egy honvédelmi középiskola és kollégium működik Debrecenben, a cél az, hogy 2030-ra nyolc-tíz ilyen intézmény jöjjön létre az országban.

A tárcavezetőnek az afganisztáni csapatkivonásról az a véleménye, hogy nem így kellett volna végrehajtani. A lengyel–belorusz határon látható migrációs helyzettel kapcsolatban közölte: ha Lengyelország igényt tart rá, a magyar honvédség ötven katonája felkészült arra, hogy elinduljon a határra – írja az atv.hu.

Az ukrán–orosz feszültségről úgy fogalmazott, hogy „józan ésszel gondolkodva most ott nem lehet háború”, hozzátéve: a magyar kormány azért nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását, mert nem voltak jó szövetségeseink a kárpátaljai magyarokkal való politikájuk tekintetében.

(Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál a fehéroroszországi Hrodna környékén, a bruzgi határátkelő közelében 2021. november 12-én. Fotó: EPA / MTI)

Rovatok